Utálja a kávét a tőzsdecápa

2013.10.16. 15:39

A híres milliárdos befektetési guru, David Einhorn továbbra is a Green Mountain Coffee részvényárfolyamának esésére játszik mert szerinte a társaság "koffeinnel pumpálja fel könyveit", és eladásai köszönöviszonyban sincsenek a valósággal.

David Einhorn, a világhírű aktivista befektető még továbbra is shortolja a Green Mountain Coffee részvényeit, derül ki az általa vezetett Greenlight Capital harmadik negyedéves befektetői leveléből. A tőzsdecápa viszont elismerte, hogy ez a legkeményebb pozíciója a cégnek.

Ez nem is meglepő, ugyanis a részvények duplázták árfolyamukat januártól szeptemberig, és csak onnan kezdett egy nagyobb lejtmenetbe, egészen májusi szintjéig esve.

 

Green Moutain Coffee Roasters árfolyama (Nasdaq)Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ahogy Einhorn írja, bár a társaság újra elvétette a bevételekre vonatkozó várakozásokat, azonban az emelkedésre számító elemzők szerint továbbra is minden rendben van a cégnél. A Greenlight már régóta shortolja a kávés cég részvényeit, egy október eleji interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte a társaság könyveit egy kicsit "túl töltötték koffeinnel." Hozzátette, elismeri, hogy sok kávét ad el a Green Mountain, de az köszönő viszonyban sincs azzal, amit a cég mond.

Emellett említést tesz az Apple-ben és a Vodafone-ban lévő emelkedésre játszó pozícióiról is, amelyek igen jövedelmezően alakultak a harmadik negyedévben.

A hírt egyébként a market folly oldaláról vettük át.

Mi az a short ügylet?
Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.