A kormány ismét visszaszólt az EU-nak

Vágólapra másolva!
Bírósági ítéletekre hivatkozik a kormány az Európai Központi Banknak küldött, a napokban érkezett bírálatra, figyelmeztetésre reagáló levelében.
Vágólapra másolva!

A bankokat elmarasztaló bírósági ítéletek rávilágítanak arra, hogy számos szabálytalanság történt a devizahitelek folyósítása során, a kormány többek között erre hivatkozik az Európai Központi Bank (EKB) bírálatára reagáló levelében - értesült a Magyar Nemzet.

Az EKB elnöke a minap figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a devizahitelek belebegtetett forintosítása újabb óriási terhet róhat az itt működő bankokra, emiatt aztán felgyorsulhet a hitelezés visszaesése, ez pedig negatívan hatna mind a pénzügyi stabilitásra, mind a magyar gazdaság növekedésére.

A Magyar Nemzet úgy tudja: a kabinet többek között azzal érvel a devizaadósok megsegítése mellett, hogy egyre több bírósági döntés támasztja alá azt a gyanút, miszerint a szerződések jelentős részével gondok lehetnek.

Elvétve eddig is akadt néhány bírósági ügy, amelyben a bíróság részben vagy egészben a devizaadósnak adott igazat, de az elmúlt két hétben öt ilyen ítélet is született. Ráadásul, emlékeztet a Magyar Nemzet, a szerződések semmisségét eredményező ítéletekre nemcsak hazánkban, hanem például a szomszédos Horvátországban is akad példa.

A kormány november elején nyújtja be javaslatát a devizahiteles-mentésre, ha addig a bankok nem tesznek le az asztalra számára elfogadható csomagot (kettőt már készítettek, de az a kabinet szerint nem megfelelő).