Remek a termés kukoricából és napraforgómagból

2013.10.17. 17:18

Magyarországon idén 6,7 millió tonna kukorica terem, 2 millió tonnával több, mint tavaly, tájékoztatott Czerván György a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Mint a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdasági ügyekért felelős államtitkára elmondta, az október 14-i adatok alapján a gazdák az 1,233 millió hektár betakarítandó terület 38 százalékán végeztek a munkával. A hektáronkénti átlaghozam 5,5 tonna, szemben a múlt évi, hektáronkénti 4 tonnás átlagterméssel. Itthon 4,2 millió tonna marad,  exportra mintegy 2,5 millió tonna kukorica mehet.

Napraforgóból a mintegy 605 ezer hektáros terület 85 százalékáról került tárolókba a mag. A nyári nagy meleg nem ártott ennek a növényi kultúrának, sőt kifejezetten jó a várható terméseredmény. A napraforgó hozama megközelíti a 2,5 tonnát hektáronként. A múlt évben 2,1 tonna volt az átlagtermés. Az ország egyes területei között a hozamokban jelentős eltérések vannak. Például Tolna megyében az átlagtermés 3 tonna körüli, míg Heves megyében csak 1,9 tonna hektáronként.

Az államtitkár elmondta továbbá, hogy befejeződött a burgonya betakarítása, hektáronként 23 tonna az átlaghozam, szemben a tavalyi 21 tonnával. Az idén ugyanakkor mintegy 5 ezer hektárral kisebb területről történt meg a betakarítás, mint a múlt évi 22,9 ezer hektár. A cukorrépát mintegy 17 ezer hektáron termesztettek az idén a gazdák. A betakarítást a termőterület egyharmadán végezték el. A hozam 48 tonna hektáronként, míg tavaly 42 tonna volt az átlag. A cukorrépa cukortartalma 14-17 százalék között van.

Czerván jelezte: a betakarított termények minőségével nincs különösebb gond. Az őszi vetések állapota kifejezetten jó. A repcét és az őszi árpát már majdnem teljes egészében elvetették a gazdák. Az őszi búzát a gazdálkodók 1,1 millió hektáron tervezik elvetni, ennek harmadán már a földbe került a mag. Az őszi talajmunkák szintén rendben haladnak.

Terményraktározási gondok nincsenek az országban. Az értékesítési árak az előző évhez képest az idén jelentősen csökkentek. A búza tőzsdei ára, így a politikus, május óta mintegy 25 százalékkal csökkent a világpiaci tendenciák miatt. Így most az árak tonnánként 43-47 ezer forint között állnak. Az exportkereslet viszont erős a kínai vásárlási szándék, illetve az argentínai fagykárok miatt.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: az alacsony árak miatt a termelők alapvető érdeke, hogy például kukoricából minél nagyobb mennyiségű termés a lehető legjobb minőségben kerüljön a magtárakba.