Az otthoni munka apró trükkjei

kiva, kisvállalati adó, Egy szobafestő-mázoló tanuló létrán állva festi a mennyezetet az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola tanműhelyében
Vágólapra másolva!
Van, akit kifejezetten zavar, sőt akadályoz és hátráltat, ha ugyanott keresi a kenyerét, ahol kel és fekszik. Mintha a munka erőszakosan nyomakodna be az intim szférájába.
Vágólapra másolva!
Forrás: Bruzák Noémi

Valóban rengeteg praktikus előnye van annak, ha a két terület jól érzékelhetően elkülönül. A munkahelyre készülve az ember összeszedett. Amíg odaér, ráhangolódik lelkileg és könnyebben veszi a feladatokat. Emberekkel találkozik és működik együtt, ami még rutinszinten is intellektuális és kommunikációs vérfrissítés.

Ugyanakkor természetesen vesződségesebb is. Az ember azzal indítja a napját, hogy ki van szolgáltatva a forgalom sűrűségének vagy a tömegközlekedés szeszélyeinek. Kecmec nélkül teljesíteni kell, ha kényelmetlenségbe szalad bele, ha letörik a cipősarka, vagy leöntik a blézerét, esetleg nem eléggé meleg, szellős, elegáns kabátot választott, nincs nála esernyő, netán csak elviselhetetlenül fáj a feje – otthon szóra sem érdemes idő alatt megoldja, az irodában azonban vár és kibekkel. Ami pedig a kollégákat illeti, a legjobb házban is előfordulnak nézeteltérések. Ami aztán akár kellemetlen percekhez, félig lezárt ügyekhez, lappangó feszültséghez is vezethet.

Az otthoni munkáról biztonsággal kijelenthető, hogy senki nem fog lecsapni arra a helyre az ablak mellett, ahol mi is annyival vidámabbak és ügyesebbek lennénk, és jobb gépekkel sem feszélyeznek a padszomszédok. Csakhogy be kell kalkulálni azokat a helyzeteket is, amikor valaki nem egészen önkéntesen dönt a home office mellett. Az alábbi szempontok talán abban segíthetnek, ha az otthonunk egyben a munkahelyünk is, hogyan drótozzuk be magunkat lelkileg a hatékony munkavégzés érdekében.

Készüljünk fel

Igen, felvirradt a nap, amikor a bolyhos pizsama előlép dress code-dá. Ez épp annyira könnyíti, mint nehezíti meg a dolgunkat. Ha egész nap úgy vagyunk öltözve, hogy bármikor mehetünk aludni, előbb-utóbb ráhangolódunk, és ez nagyon lenyomhatja a teljesítményünket. Bár elsőre nevetségesnek, sőt strébernek hathat, nagyon javallott ugyanannyi időt hagyni a rákészülésre, mintha elhagynánk a házat. A kiskosztümöt azért ne kapjuk fel, de a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha leszögezzük, hogy van a kötelesség, meg van a játék, és a kettőt csak akkor mossuk össze, ha az a feladat.

Nevezzünk ki munkaórákat

És, nem pedig de, tartsuk be őket, tartsuk magunkat a megállapodáshoz. Mert szerződés ez is, ráadásul azzal a munkatárssal, akivel életünk végéig ugyanannál a cégnél dolgozunk majd: önmagunkkal. A kiszabott munkaidőnek nem kell feltétlenül 9-től 5-ig tartania, ámbár nem is árt, ha akkor vagyunk produktívak. Ámde ne feledjük, oka lehet annak, hogy ma egyre több cég dönt úgy, hogy eltér a merev office hours-sémától, ha teheti és talál jobbat. Nézhetünk nyálcsorgatva a Google pingpongasztalaira, a Prezi függőágyaira, a Yahoo ingyenes és korlátlan menzájára, de az a helyzet, ezeknél a cégeknél valahogy senki nem fog munka helyett lazázni csak azért, mert túl sok a felkínált kreatív vagy pihentető rés. Az otthonról dolgozásban az az egyik legvonzóbb, hogy a saját bioritmus abszolút érvényes tengely. Nemhogy lehet, de melegen ajánlott ahhoz alkalmazkodni. Baglyoknak, pacsirtáknak, kétfázisúaknak egyaránt.

Iktassunk be szüneteket

Mit szünetet, torna-, séta-, futóidőt! Különösen ha elvégeztünk egy korábban meglehetős önszigorral kijelölt feladatot. Teljesen köztudott, hogy az intenzív fizikai teljesítménnyel serkenthető a szellemi teljesítmény. Ahogy az is, hogy a túl sok ülés sok-sok különböző szinten és módon árt az embernek. A csontozatunk egyáltalán nem nyolc óra egyenes derekú nyugalomra van teremtve. Munka közben mozgás vagy sport – ez egyenesen win-win-win. Fölösleges is tovább érvelni mellette.

A tér

Jó, a teljes cikk arról szól, mi történik, ha a lakásod a munkahelyed. De azt nem mondtuk, hogy be kell lebegnie és rá kell telepednie az egészre, gardrobtól villanyszekrényig. Teljesen ésszerű kijelölni azt a részt, amelyiknek a fő funkciója a mi munkánk. Szerencsés, ha ez egy szoba, legalábbis helyiség, mondjuk galéria, esetleg egy sarok. Ne legyünk szégyenlősek foglalkozni ezzel, a dolog teljesen komoly. A munkaszoba-helyiség-galéria-sarok megérdemli a kellő figyelmet, vegyük komolyan, azzal ismét csak magunk előtt aszfaltozzuk a kátyúkat. Fordítsunk be egy könyvespolcot, tegyünk fel függönyt, még akkor is, ha a kiszanált ágytakaró az, szigeteljük, amennyire lehet. És szépítsük, ha attól jobban érezzük magunkat. Valamint éppen a nehezített terep okán bánjunk magunkkal bőkezűen az eszközökben. Invesztáljunk jobb kütyükbe, einstandoljuk a legjobb techie cuccokat, frissítsünk. Megérdemeljük. És még jobban fogunk dolgozni.

Tanuljunk másoktól

Ma már mindenképp ültünk, neteztünk, dolgoztunk eleget. Pihenésképpen azonban mindig okulhatunk mások tapasztalataiból. Olvassunk gazdagmamit, gazdag nőket. Biztatóan rengeteget tudnak a cipőről, amelyben mi is járunk. Pardon, bolyhos papucsról.