Dübörög a szezon, hogy állunk?

Vágólapra másolva!
Az amerikai adósságplafon és költségvetés körül kialakult politikai fejetlenség teljesen elterelte a figyelmet egy szintén fajsúlyos eseményről, a javában dübörgő gyorsjelentési szezonról. Amerikában és Európában is már jónéhány vállalat közzétette harmadik negyedéves eredményeit, melyek a politikai csatározások miatt a szokásosnál kisebb visszhangot váltottak ki a piacon. A politikai feszültségek csillapodásával azonban ez a helyzet is megváltozhat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagyvállalatok közel ötöde már jelentett

Az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos (azóta megoldott) zűrzavar ezidáig elvonta a figyelmet egy másik, szintén fajsúlyos eseményről, a javában pörgő gyorsjelentési szezonról. Amerikában és Európában is már számos vállalat közzétette a harmadik negyedévben elért eredményeit, többek között az olyan nagybankok, mint a Bank of America, a Wells Fargo vagy a Citigroup, vagy Európa egyik legnagyobb áruházlánca, a Tesco.

Az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index tagjai közül 87 már letudta jelentését, a „legszorgalmasabbnak” a pénzügyi szektor vállalatai számítanak, mivel ott már 22 társaság számolt be a harmadik negyedéves eredményeiről. A közműcégek közül viszont még egy sem tette közzé számait.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az eddig eredmények eddig felemás képet mutatnak Amerikában. A 87 vállalatból 63 tudott pozitív meglepetést okozni nyereség soron, míg 21 elvétette a várakozásokat. Bevétel soron ennél kissé szomorúbb a helyzet, a jelentő társaságoknak alig több mint a fele (50 cég) tudta megverni a várakozásokat, míg 42,5 százalékuk (37) azoktól elmaradó számokat tett közzé.

Az előző évi adatokhoz képest már kedvezőbb a helyzet, az eddig jelentő vállalatok több mint 72 százaléka tudta növelni árbevételét egy év alatt, a súlyozott átlag szerint több mint 2 százalékkal. A profit a cégek 75 százalékánál emelkedett, szintén a súlyozott áltag szerint 4,1 százalékkal.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Szektoronként vizsgálva az eddigi gyorsjelentéseket az látható, hogy az eddig jelentő 4 nyersanyag-kapcsolt vállalkozás, és az egyetlen telekommunikációs cég mind árbevétel, mind profit soron felülteljesítette a várakozásokat. A két olaj- és gázipari cég közül mindkettő kellemes meglepetést okozott árbevétel soron, azonban a Kinder Mornings nyeresége elvétette a prognózisokat.

A legaktívabbnak bizonyuló pénzügyi cégek eddig felemás teljesítményről számoltak be, csupán 59 százalékuk tudott bevétel soron kellemes meglepetést okozni, a nyereségük viszont 77 százalékuknak haladta meg a várakozásokat.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az amerikai gyorsjelentési szezonnak még tehát a nagy része hátravan, így számos nagyvállalat harmadik negyedéves eredményei fognak napvilágot látni az előttünk álló napokban, hetekben. A Morgan Stanley és a General Electric számait már ma megismerhetjük, míg a jövőhéten a McDonald's, a Boeing a Coca-Cola és a Microsoft is "fel fogja fedni lapjait".

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Európa még nem pörög annyira

Európában még nem dübörög olyan mértékben a gyorsjelentési szezon, mint az Egyesült Államokban, a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 index tagjai közül csupán 32 tette közzé eredményeit. Ebből 8 vállalat okozott meglepetést árbevétel soron, míg profit soron 12 tudta megverni a várakozásokat.

Ha azt vizsgáljuk, hogy az eddig jelentő cégek közül mennyi tudta növelni árbevételét és nyereségét egy év alatt, akkor már kicsit jobb a helyzet. Közülük 18 volt képes árbevételének bővítésére, míg a nyereség 9 társaságnál nőtt.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A szektorok közül Európában is a pénzügyi vállalatok voltak a legaktívabbak, közülük már 6 hozta nyilvánosságra gyorsjelentését, míg a közműcégek közül még egy sem jelentett.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hazánkban még nem indult el a gyorsjelentési szezon, az elsőnek jelentő Richter is csak novemer 6-án fogja publikálni eredményeit. A legnagyobb vállalatok közül az OTP és a Mol november 15-én, a Magyar Telekom pedig november 7-én teszi közé számait.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]