Micsoda hét következik!

Vágólapra másolva!
Miután az amerikai kormányzat végre teljes erővel működik, a héten nem lesz hiány a fontosabbnál fontosabb makroadatokból. Ráadásul az izgalmat még a vállalati gyorsjelentések is fokozzák, többek között a McDonald's, az AT&T, vagy éppen a Ford is közzé teszi negyedéves számait.
Vágólapra másolva!

Adateső lesz a héten

Ismét helyreállt az amerikai kormányzat, és a köztisztviselők végre elfoglalhatták helyüket a különböző hivatalokban. Ez pedig nem jelent mást, semmint hogy a makroadatok csak úgy záporoznak majd a héten az USA-ból. A héten nyolc fontosabb adat is érkezik majd Amerikából, bár az ipari termelés, vagy éppen a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok pontos megjelentési dátuma egyelőre nem ismert. Érdemes lehet tehát figyelni az Investor.hu-t.

Pláne ha figyelembe vesszük, hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index újabb történelmi csúcsot ért el pénteken, nagy kérdés tehát, hogy további emelkedés, vagy éppen ismét egy korrekció következik a következő napokban.

A történelmi csúcson járó S&P 500 árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az egyelőre egyre valószínűbb, hogy a Fed folytatjhata a havi 85 milliárdos eszközvásárlási programját (QE), legalábbis az elemzők erre számítanak. Ez pedig mindenképpen aláfűthet a piacoknak a következő napokban-hetekben, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a QE program hossza nagyban függhet a makroadatoktól is. Egy-két jól sikerült gazdasági adat így paradox módon akár azzal is járhat, hogy a befektetők megijednek, és a mélybe taszíthatják a főbb indexeket, hiszen ez a QE program mérséklésének esélyét növelné.

Azt pedig szintén nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai kormányzat problémáira, valamint az adósságplafonnal kapcsolatos kérdésekre még nem érkezett végleges válasz, januárban így ismét felerősösdhetnek az aggodalmak.

A héten megjelenő makroadatok tehát fontos hatással lehetnek az eszközvásárlási programmal kapcsolatos döntésekre is, így a hírek a részvénypiacokat is megmozgathatják. Természetesen a piacmozgató eseményekről folyamatosan beszámolunk majd a héten.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu gyűjtés

Ezzel együtt nem csak Amerikából jönnek majd fontos adatok, Európából ugyanis beszerzési menedzser indexek érkeznek szerdán, valamint az októberi fogyasztói bizalom értéke is napvilágot lát kedden.

Nem áll le a gyorsjelentési szezon sem

Az amerikai gyorsjelentési szezon pedig egy percre sem áll majd le, a cégek folyamatosan teszik közzé negyedéves adataikat a múlt héten látott parádés Google, illetve kiábrándító eBay gyorsjelentések után. Eddig az amerikai nagyvállalatok közel ötöde közzétette már gyorsjelentését és a vállalatok jelentős részének sikerült felülmúlnia a várakozásokat profitsoron, de a bevétel tekintetében is inkább pozitív kép látható.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu gyűjtés

Hétfőn főleg a McDonald’s és a Netflix, míg a hét második felében a Microsoft, a Ford, vagy éppen az Amazon.com számai lehetnek kiemelt fontosságúak, de az AT&T, vagy éppen a Caterpillar jelentéséről sem szabad megfeledkeznünk. Öveket bekapcsolni!