Horribilis büntetést fizet egy amerikai bank

Vágólapra másolva!
Hatalmas bírság megfizetésével bűnhődik a jelzálogpiaci válság kialakulásában játszott szerepéért a JP Morgan amerikai óriásbank. És büntetőeljárás még ezután is indulhat ellene.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan amerikai nagybank elfogadta, hogy 13 milliárd dolláros büntetést fizessen a jelzálogalapú értékpapírjairól folytatott vizsgálat lezárásaként - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Amerikai sajtóértesülések szerint az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodást hamarosan bejelentik. Ha az összeg helytálló, ez lesz a legnagyobb összegű büntetés, amelyet amerikai vállalat fizet.

A jelzálogalapú értékpapírok piacáról indult ki az amerikai pénzpiaci válság, amely aztán globális gazdasági krízissé terebélyesedett. A lakáspiaci jelzáloghitelek problémáit elfedő bonyolult pénzügyi termékek

A JP Morgan szeptemberben már fizetett egy majdnem 1 milliárd dolláros büntetést egy londoni botrány miatt, amelyben a bank egyik alkalmazottjának tranzakciói jelentős kárt okoztak.

A mostani, 13 milliárd dolláros büntetés - melyből 4 milliárd dollár lakástulajdonosok kárpótlására megy majd - nem feltétlenül jelenti az ügy végleges lezárását, szövetségi büntetőügy ugyanis még lehet belőle - írja a BBC.