Vágólapra másolva!
Délután növelni tudta előnyét a BUX, mely végül napi maximuma környékén fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex emelkedését az összes blue-chip támogatni tudta, az OTP nagyobb ugrást mutatott be záráskor, és jelentős pluszban zárt. Európában és Amerikában nincs egységes kép, a részvényindexek többnyire pénteki záróértékeik közelében mozognak, ugyanakkor az S&P 500 kisebb emelkedés után új történelmi csúcsot ütött. 
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Richter

Növelte előnyét zárásra a magyar részvényindex, mely napi csúcsán, 1,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A régióban ezzel a második legjobban teljesítő indexnek számított a BUX, a lengyel WIG 20-at ma nem lehetett befogni.

Forrás: [Bloomberg]

A magyar főbb papírok közül az összes pluszban zárt, az egyik legjobban az OTP mozgott, mely záráskor nagyobbat ugrott, és 1,59 százalékot drágult. A Mol szintén nagyot ugrott, és 2,1 százalékos menetelés után 15 ezer forint fölé ért az árfolyama.

A Magyar Telekom 1,4 százalékot erősödött, míg a Richter nem tudott csatlakozni társaihoz, és pénteki záróértékén fejezte be a napot.

Forrás: [Bloomberg]

A forint erősödni kezdett délután, és megindut pénteken felállított három hónapos csúcsa felé az euróval szemben. Az árfolyama 293,5-nél jár, míg a dollár/forint jegyzése 214,6-nál, a svájci franké 238-nál található.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg]

Élen a holland tőzsde

Zárás előtt is felemásan teljesítenek a főbb európai részvényindexek, melyek közül továbbra is a holland AEX mozog a legjobban a Philips és az Akzo Nobel megugrásának köszönhetően.

Forrás: [Bloomberg]

Görög részvényeket vásárolhat Mark Mobius, a feltörekvő piacokra specializálódott hedge fund menedzser Franklin Templeton nevű alapján keresztül. A guru szerint Görögország talpra állása megfelelően halad, és a jövőbeni gazdasági növekedésből remekül profitálhatnak majd például a görög bankok, így azok részvényei is vonzóvá válhatnak.

Történelmi csúcsot ütött az S&P 500

Amerikában vegyesen teljesítenek a részvényindexek, az S&P 500 új történelmi csúcsot ütött ma minimális emelkedés után, mivel 1747 ponton is megfordult az értéke. Azóta viszont minimálisan pénteki záróértéke alá csúszott vissza az index a Dow Jones-szal együtt. A Nasdaq viszont 0,2 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [Bloomberg]

A mai egyetlen makroadat felemásan alakult, a meglévő lakások értékesítésének csökkenése kisebb volt a vártnál szeptemberben, azonban az előző havi adatot lefelé módosították. Szakértők szerint ez arra utal, hogy az amerikai lakáspiac hónapok óta tartó fellendülése lelassult, nagy részben az emelkedő jelzálogpiaci hozamok miatt.

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, a McDonald's nagyjából a vártnak megfelelő számokat tett közzé, míg a Halliburton profitja magasabb lett a vártnál. Az eredményekre a McDonald's árfolyama 0,9 százalékot, míg a Halliburtoné 1,9 százalékot esett.

Megegyezett az AT&T, az USA legnagyobb mobilszolgáltatója a Crown Castle Internationallel, hogy 4,85 milliárd dollárért eladja, vagy lízingbe adja 9700 mobiltornyát az utóbbi vállalatnak – számolt be a Bloomberg.

Egy év alatt 11 százalékkal, 582,7 millió dollárra nőtt a játékgyártásról ismert Hasbro árbevétele a harmadik negyedévben az Amerikán kívüli piacokon. Ugyanakkor az USA-ban 5 százalékos volt az árbevétel visszaesése, míg összességében a cég egy részvényre jutó nyeresége 1,31 dollárra nőtt az elemzők által várt 1,29 dollár helyett. A hírekre 6,6 százalékot ugrott a részvény.

További érdekes hírek: