Ukrajnában lesz a következő palagáz forradalom?

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány és az amerikai Chevron rendkívül közel jár már ahhoz, hogy palagáz kutatási és termelési szerződést írjon alá. Az ukránok célja, hogy az orosz gázfüggőségüket csökkentsék, ráadásul erre meg is vannak a lehetőségeik. 
Vágólapra másolva!

Már csak néhány hét választja el az amerikai Chevront és az ukrán kormányt, hogy palagáz kutatásra és kitermelésre vonatkozó termelés megosztási szerződést aláírják a Financial Times értesülései szerint. A források úgy tudják, hogy novemberben kerülhet tinta a papírokra. Az ukránok célja, hogy a költséges gázimportot csökkentsék és egyben az orosz gázfüggőséget is.

Januárban már a Royal Dutch Shell aláírt egy palagáz kutatásra és kitermelésre vonatkozó szerződést Ukrajnával, aminek értelmében a brit-holland olajcég 10 milliárd dollárt készül befektetni az országba.

A Chevron mellett egyébként az olasz Eni és a francia EDF is szénhidrogének után fog kutatni a Fekete-tengeren. Az ukránok továbbá az amerikai Exxon Mobillal is tárgyalásokat folytatnak, amelyeket várhatóan év végéig le is zárnak. Utóbbi társaság is a Fekete-tenger partjai mellett akar olaj és gáz után kutatni.

Nem konvencionális gázmezők Európában Forrás: International Energy Agency, Investor.hu

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.
A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.

A Chevron szerződéseinek aláírása ugyanakkor hónapokat csúszott, mivel a palagáz kutatásnál leginkább használt hidraulikus repesztéses technológia többeket aggodalommal töltött el, ugyanis sokan félnek a negatív környezeti hatásoktól. A vita viszont véget ért a Financial Times szerint, így ez a probléma is elhárult a szerződés megkötése elől.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Múlt hét csütörtökön az ukrán elnök, Viktor Janukovics a Financial Timesnek elmondta, hogy a következő 5-7 év során meg szeretnék duplázni az ukrán gázkitermelést.

Ukrajna jelentős földgáz importra szorul, ugyanis a BP adatai szerint a helyi kitermelés csupán a fogyasztás 25 százalékát képes fedezni, a hiány jórészét pedig Oroszországból hozzák be.

Forrás: BP, Investor.hu