Hetvenmillióra büntetik a könyvkereskedőket

Vágólapra másolva!
A GVH-nak nem tetszik, hogy a kiadó által meghatározott áron adták el a könyveket. Az Alexandra fizeti a legtöbbet.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Líra Könyv Zrt., a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft. könyvterjesztő vállalkozások versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal, ezért a vállalkozásokra összesen 70 000 000 Ft bírságot szabott ki.

A GVH indoklása szerint a könyvkereskedők olyan megállapodásokat kötöttek a könyvkiadókkal, amelyekben a terjesztők vállalták, hogy a kiadók által meghatározott kiskereskedelmi áron adják tovább a könyveket a kis- és a nagykereskedelemben is. A GVH megállapította, hogy a
viszonteladó által alkalmazott kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó magatartás, amely a kereskedőt megfosztja az ár alakításának szabadságától. Bár a könyvek árának kiadó általi meghatározása a szakmában évtizedek óta bevett gyakorlat volt, ami eredetileg a bizományosi
értékesítési formából fakadt, a GVH úgy találta, hogy az említett meghatározó kereskedők és a kiadók közötti kapcsolatok időközben megváltoztak, és viszonyuk a vizsgált időszakban versenyjogi értelemben nem minősült valódi ügynöki megállapodásnak.

A megállapodások miatt a kiadók által meghatározott árak rögzített árakká váltak, és így kizárták az árversenyt. Számos szerződésben szereplő kitételek szerint a kiadó azt is vállalta, hogy a könyvek kiskereskedelmi árát a terjesztő versenytársai számára sem határozhatja meg alacsonyabb szinten.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatában megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások szerződéseikben a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a
kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak a könyv-kiskereskedelmi verseny korlátozására.

A jogsértő magatartás elkövetéséért az Alexandra könyváruházakat működtető Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint, a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.