A társadalmi stressz hozza a következő válságot

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti válság második felvonásában – ha lesz ilyen – az elsőtől eltérően nem a valutauniós szuverén adósok és a bankok finanszírozási problémái, hanem a gyenge növekedés és a makacsul magas munkanélküliség környezetében zajló folyamatos költségvetési kiigazítás politikai-társadalmi stresszének kései hatásai játsszák majd a főszerepet – jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által összeállított átfogó elemzés szerint az európeriféria gazdaságai jelentős kiigazításokat hajtottak végre annak érdekében, hogy az euróövezet tagjai maradhassanak. Ennek azonban nagyon nagy ára volt az összeomlásszerű teljesítménycsökkenés, a munkanélküliség meredek emelkedése és hatalmas mértékű költségvetési szigorítások formájában, amelyek komoly politikai-társadalmi stresszt okoztak.

Mindez arra szorítja a stresszhelyzetben lévő országok döntéshozóit, hogy ellenálljanak "a központból érkező előírásoknak", és szélsőséges esetekben ez akár az euróövezeti tagság fenntarthatóságát is veszélyeztetheti – áll az elemzésben.