A kínai kábelgyár Magyarországig követte partnereit

Vágólapra másolva!
Magyarországot választotta első Kínán kívüli gyártóegysége helyszínéül a telekommunikációs cégeknek optikai kábeleket, csatlakozókat beszállító Comlink. Az egymillió eurós beruházást a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) projektmenedzsment-szolgáltatásaival támogatta.
Vágólapra másolva!

A hivatal szerint az 1999-ben alapított, sencseni központú cég azért döntött Magyarország mellett, mert a Kínában már szerződött ügyfeleik - Huawei, ZTE, IBM - is jelen vannak itt.

A cég jelenleg Budapesten, a Szerémi Business Parkban bérel gyártócsarnokot. A HITA tájékoztatása szerint a teljes bilaterális kereskedelmi forgalom értékét tekintve a Kínai Népköztársaság Magyarország legjelentősebb Európán kívüli partnere. A forgalom - Hongkong, Makaó és Tajvan nélkül - 2011-ben elérte 7,76 milliárd dollárt.

Magyarország teljes kivitelének 1,44 százaléka ment 2011-ben Kínába, ami az uniós tagállamok, Oroszország, az USA, valamint az Arab Emírségek után a legnagyobb felvevőpiac.

A versenytársakkal való összehasonlításban Magyarország vezető szerepet tölt be a Kínával folytatott kereskedelmi partnerségben, export tekintetében csak Ausztria előzi meg. A magyar export az utóbbi években a világgazdasági válság ellenére folyamatosan bővül. Különösen kiugró a 2010. évi 26 százalék feletti növekedés, de 2011-ben is 10,3 százalékos volt az emelkedés - közölte a HITA.