Szlovákiában az iparban előállított hozzáadott érték GDP-aránya a harmadik legmagasabb volt az EU országai közül. A listán Magyarország a kilencedik, holtversenyben Bulgáriával. Egy elemzés szerint jellemző, hogy az ipari termelés – Németország és Ausztria kivételével – többnyire a viszonylag olcsóbb munkaerőt kínáló EU-s országokba összpontosul.

Ipari termelésből származik a szlovák gazdaság által létrehozott bruttó hazai termék (GDP) több mint egynegyede, az ágazat gazdasági súlya az első félévben elérte a 25,8 százalékot. Így Szlovákiában az iparban előállított hozzáadott érték GDP-aránya a harmadik legmagasabb volt az Európai Unió (EU) országai közül. Ennél csak Csehországban (29,6 százalék) és a legerősebb mutatóval rendelkező Lengyelországban (30,1 százalék) volt nagyobb az arány.

A listán Magyarország (22,5 százalék) a kilencedik helyet foglalja el, közvetlenül Németország után és holtversenyben Bulgáriával. Az ipari termelés GDP-n belüli részesedése az eurózóna országaiban átlagosan 17,5 az egész EU-ban pedig 17,2 százalékot tett ki. Az iparban létrejövő GDP aránya az unión belül Cipruson (7,9 százalék) valamint a lista utolsó helyét elfoglaló Luxemburgban (5,3 százalék) volt a legalacsonyabb 2013 első félévében.

A Postová Banka elemzése szerint jellemző az EU-hoz később csatlakozott tagországokban fennálló állapotokra, hogy az ipari termelés – Németország és Ausztria kivételével – többnyire a viszonylag olcsóbb munkaerőt kínáló EU-s országokba összpontosul.

A szlovák gazdaság egyes ágazatai közül a GDP-ből a második legmagasabb aránnyal (20,3 százalék) a közös csoportba sorolt kereskedelem és szállítás részesedett. A szlovák GDP-ben ágazati leosztásban a legalacsonyabb aránnyal (2,9 százalék) a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat vett részt, ennél a szegmensnél még a szórakozás, művészetek és üdültetés együttese is jelentősebb, 3 százalékot kitevő részesedése rendelkezett.