Ma megtudjuk, mire képes az Apple

Vágólapra másolva!
A negyedéves gyorsjelentési szezon egyik fénypontja lesz az Apple ma esti beszámolója. Az előző negyedévhez hasonló képre számítunk: összességében kellemes összkép pár kellemetlen botlással, a leginkább követett iPhone bizniszben pedig akár látványos teljesítmény jöhet. Hacsak nem ütött be valami nagy baj, pozitív fogadtatásra lelhet a gyorsjelentés.
Vágólapra másolva!

Bár még sokan a múlt heti termékbejelentésekkel foglalkoznak, az Apple háza táján egy percre sem áll meg az élet, hiszen ma este, magyar idő szerint 21 óra 30 perckor érkezik a harmadik negyedéves gyorsjelentés. A két nagy termékbejelentés után ez lehet a következő lényeges fordulópont, és megérzéseink alapján akár nagyon jól is elsülhet a gyorsjelentés, ez pedig további lendületet adhat az emelkedésnek.

A legfontosabb számokat az alábbi puskába foglaltuk össze, nincs más dolgunk, mint este magunk elé venni, és ehhez hasonlítani az Apple számait:

Forrás: Bloomberg, CNN News, Investor.hu

Nőnek a várakozások, de nem szálltak el

Az Apple átka volt hosszú negyedéveken keresztül, hogy a befektetők képtelenek voltak hozzáigazítani a várakozásaikat a megváltozott körülményekhez, így fájdalmasan alulteljesített a cég negyedévről negyedévre. Az előző gyorsjelentésnél nyáron megváltozott a helyzet, a befektetők mintha kijózanodtak volna, és hiába jelentett vaskos profitcsökkenést és stagnáló bevételeket a cég, nem követte nagy riadalom a bejelentést.

Azóta valamelyest megemelkedtek a harmadik negyedév egy részvényre jutó profitjára vonatkozó várakozások, de elszállásról szó sincs. Ha tehát nagy baj nem ütött be a negyedév során, jó esély kínálkozik rá, hogy ezúttal se súlyos csalódásként élje meg a piac az egyébként nem túl erős növekedést (bevétel terén 2,4 százalékos bővülést, profitban viszont 8,6 százalékos zsugorodást tartalmaz az elemzői konszenzus).

Forrás: Investor.hu

Szintén jó jel, hogy másfél év zsugorodás után először növekedhet (vagy legalábbis stagnálhat) a bruttó fedezeti szint, akár a valamivel optimistább elemzői, akár a visszafogottabb menedzsmentprognózisokat vesszük alapul. Az Apple "árrése" így is 2010 harmadik negyedéve óta nem látott szinten mozog, de mintha megállt volna a lemorzsolódás, ami legalábbis óvatos optimizmusra ad okot a jövőt illetően.

Forrás: Investor.hu

Az elemzői várakozások további emelkedést sejtetnek a negyedik negyedévre is, amit egy konzervatívabb menedzsment előrejelzés azért keresztül húzhat. Ez lehet az egyik fontos kulcspont a gyorsjelentésben, hiszen a bevételi várakozások ugyan nem tartalmaznak növekedést, de ha a menedzsment nem látja még ennyire sem optimistán a jövőt, akkor akár csalódást is okozhat. Szorosan kell majd követnünk ezeket az előrejelzéseket, de ha minden jól megy, talán épp a gödör alján járhat az Apple a növekedést tekintve.

Forrás: Investor.hu

Új iPhone, ráadásul egyből kettő!

A legofntosabb kérdés talán az lesz, hogyan alakultak az iPhone értékesítések. Az Apple szeptembenrben nem egy, hanem egyből két modellt mutatott be, melyből az első hétvégén rekordmennyiséget, 9 millió darabot sikerült eladni.

Forrás: Apple, Investor.hu

A harmadik negyedévet így két ellentétes hatás befolyásolta: az új modellekre váró vásárlók nem vették a telefonokat, viszont az utolsó tíz napban akár kirobbanóan nagy forgalmat is lebonyolíthatott a népszerűnek bizonyuló új modellekből, javarészben a csúcskategóriás iPhone 5S-ből. Sejtésünk szerint ezen a téren ismét kirobbanó erőt mutat majd a cég, de el is várja a piac, hiszen több mint 20 százalékos bővülést jelent a konszenzusban szereplő közel 33 milliós értékesítés.

Forrás: Investor.hu

Gyenge az iPad

Nem ilyen erőteljes az iPad szegmens, sőt, Tim Cook a múlt heti termékbemutatón fontos utalást is tett a negyedéves értékesítésekre: az indulás óta 170 millió iPad talált gazdára. Az adatból visszaszámolva időarányosan csupán 12 millió darab iPad jut az elmúlt negyedévre, ami drasztikusan alacsonyabb az elemzők által várt 14,5 millió darabnál, és a megelőző negyedévhez hasonlóan több mint 14 százalékos zsugorodást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ezzel együtt úgy véljük, a gyenge iPad-eladások ezúttal sem rontják el a hangulatot, hiszen egyfelől az adat már ismert, hála Tim Cook "elszólásának", másfelől pedig az októberben bejelentett új modellek hatása csak a negyedik negyedévben jelentkezik majd, és a piac elsősorban erre fókuszál majd.

Forrás: Apple, Investor.hu


Az iPadek terén azért érdemes lesz odafigyelni az átlagos értékesítési árak alakulására, hiszen ez legalábbis sejtetni fogja, hogy az olcsóbb, kisebb iPad Mini mekkora részét tehette ki az értékesítésnek. Ez azért fontos, mert legalábbis utal arra, hogy az újabb modellek között a korábbinál valamivel drágább, de a "teljes méretűnél" még mindig olcsóbb Retina iPad Mini milyen fogadtatásra számíthat.

iPod és Mac: Hanyatló bizniszek

Sokkal kevésbé lényeges, de azért sokak által követett üzletág a Mac biznisz, amely a PC-piac drasztikus hanyatlása mellett is tűrhetően tartota magát, de az elmúlt negyedévekben már érezhetően ide is elért a zsugorodás.

Utoljára pont egy éve, 2012 harmadik negyedévében tudott bővülni hajszálnyit az értékesítés, és erre a mostani gyorsjelentésben sem igazán számítunk. Az iPodokról szinte szót ejteni sem érdemes, ez már a múlt üzletága, bár még mindig több mint 4 millió darabot értékesítenek negyedévente, és éves szinten több mint 4 milliárd dolláros bevételt realizál rajtuk az Apple.

Forrás: Apple, Investor.hu

A lényeg, hogy nem ez a két üzletág fogja eldönteni az Apple gyorsjelentését, bár a Macek terén még érkezhet kedves kis pozitív meglepetés is. Hasonló a helyzet két másik mutatóval. Az iTunes bevételeit tartalmazó szegmens egyre fontosabb, de nem tudja jelentőségben felvenni a versenyt a fő termékkategóriákkal.

Keményebb dió a kínai bevételek kérdése, hiszen elvileg stratégiailag is kulcsfontosságú területről van szó. Mivel az új iPhone-ok értékesítése már Kínában is elindult az első napokban, úgy véljük, jó eséllyel nem lesz csalódást keltő az itt elkönyvelt bevétel, sőt, akár kis növekedés is megindulhat a negyedévek óta stagnáló kínai értékesítésben.

Forrás: Apple, Investor.hu

A technikai kép még kedvező

Ahogyan arról már két hete beszámoltunk, az árfolyam éppen egy füles csésze alakzatból tör ki a heti grafikonon, ami az első gyerta alapján sikeresnek bizonyult. A múlt heti termékbejelentések ugyan kicsit megmozgatták az árfolyamot, ám az 510 dollár körüli támaszok sikerrel fogták meg a papírt, így a mai gyorsjelentés szempontjából is kulcsfontosságú lehet a szint. Amennyiben ugyanis nem mutatkozik nagyon heves piaci reakció a befektetők oldaláról a számokra, akkor továbbra is tartható a korábban említett 580 dolláros célár.

Az Apple heti grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Vizuálisabb típusok számára pedig íme egy remek videó arról, mi is történik mostanában az Apple-lel: