Komoly árat fizethet a Magyar Telekom szektortársa

Vágólapra másolva!
Akár 1 milliárd eurós tőkeemlést is végrehajthat osztrák lapértesülések szerint a Telekom Austria a múlt heti frekvenciatender hatalmas kiadásai miatt. A részvényeseknek azonban egyelőre nem kell aggódniuk, mivel a cégnél egyelőre határozottan cáfolják a pletykát. Némiképpen a Magyar Telekom tulajdonosai sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen rövidesen a hazai telekomcégnek is hasonló tenderen kell részt vennie, ami az osztalékfizetés terén járhat nagyobb csökkenéssel.
Vágólapra másolva!

Igen komoly árat fizethet a Telekom Austria, a nemrégiben megtartott osztrák frekvenciatender miatt ugyanis 1 milliárd eurós tőkeemelést eszközölhet jövőre az osztrák telekomcég, számolt be még pénteken a Die Presse meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az összeg tulajdonképpen egy az egyben fedezné a múlt héten megtartott tender 1,03 milliárd eurós kiadásait a Telekom Austria számára.

A lépésről egyelőre még nem szültetett végeleges döntés, elsőként a felügyelőbizottság tárgyalhatja az ügyet november 11-12-én. Ha zöld utat kapna a javaslat, akkor a végső döntést a jövő évi közgyűlés hozhatná meg.

Ráadásul a társaság sajtószóvivője megerősítette a vezérigazgató korábbi kijelentését, miszerint nincs napirenden a tőkeemelés terve.

Ki profitálhatna a tőkeemelésből?

A legnagyobb beleszólása a két nagytulajdonosnak, az osztrák államnak, illetve Latin-Amerika első számú telekommikációs vállalatának, az América Móvilnak lehet. Előbbi 28,4 százalékos részesedése mellett utóbbi 22,8 százalékos tulajdoni hányaddal bír a Bloomberg adatai szerint.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tengerentúli társaság meghatározó tulajdonosa az a mexikói Carlos Slim, aki ezen kívül további 3,1 százalékos csomaggal rendelkezik az Inmobiliaria Carso cégen keresztül a Telekom Austriában, tehát összességében mintegy 25,9 százalékos beleszólással bír az osztrák távközlési vállalat életébe. Ráadásul a világ második leggazdagabb embereként számon tartott milliárdos nem titkolt célja, hogy egyre nagyobb szeletet hasítson ki az európai telekommunikációs szektorból, ahol egyelőre Hollandiában (KPN), illetve Ausztriában (Telekom Austria) tudta megvetni a lábát.

Slim vélhetően kapva kapna az alkalmon befolyása növeléséhez. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az 1 milliárd eurós tőkeemelés ugyanakkor igen komoly hígulással járna, hiszen a társaság piaci kapitalizációja jelenleg mintegy 2,68 milliárd euróra tehető. Mindez rendkívül rosszul érintené a telekompapír árfolyamának alakulását is, amin eleve markáns nyomot hagyott a múlt heti frekvenciatender. A részvény azóta már megpróbált visszakerülni a 6 eurós szint fölé, de ez egyelőre még tartósan nem jött össze.

A Telekom Austria árfolyama (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Carlos Slim európai célpontjairól bővebben:

Hasonló aukció vár a Magyar Telekomra is

Ahogyan már korábban is jeleztük, a Magyar Telekomnak a közeljövőben hasonló tenderen kell majd részt vennie, mint osztrák szektortársainak. A szomszédos példa viszont igen rossz előjelnek tekinthető a hazai szolgáltatók számára, akiknek vélhetően szintén jól a zsebükbe kell mejd nyúlniuk a frekvenciavételek során. Márpedig a Magyar Telekom éppen ettől az összegtől tette függővé jövő évi osztaléfizetését.