Csányi nyerhette a leggazdagabb magyarok csatáját

2013.10.29. 09:03

Guba Sándor tizennyolcszoros árat fizetett az egyik legnagyobb magyar mezőgazdasági cég egy részéért, ezzel ő lett a KITE Zrt. többségi tulajdonosa. A cégért versenyben volt a második leggazdagabb magyar, Guba mögött viszont Csányi Sándort, a leggazdagabbat sejtik.

Lezárult az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor cég, a tavaly csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE Zrt.-ért folytatott harc – írta a Népszabadság.

Guba Sándor hétfőn kifizette a KITE többségi részvénycsomagjának mintegy 14 milliárd forintos vételárát – tájékoztatta a lapot Imre András, a KITE dél-dunántúli régióvezetőjének jogi képviselője. Lezárták a Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft. üzletrészeinek átruházását, így Guba Sándor tulajdonába került a két, a KITE-ben összesen 36 százalékos részesedéssel rendelkező társaság.

Minden érintettel lezárták a dolgozói részvénycsomag megvásárlásáról szóló megállapodásokat is. A vételárakat átutalták, s így további 16 százalékos részvénypakett került a régióvezető kezébe. Ezzel a lépéssorozattal Guba Sándor lett a KITE 52 százalékos tulajdonosa.

A második leggazdagabb magyar, Bige László tulajdonában lévő Péti Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban az integrátor középvezetője elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra.

Az Agrárszektor.hu és korábban a Napi Gazdaság is azt írta, Guba Sándor mögött az agrárérdekeltségekkel is bíró Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a leggazdagabb magyar állhat.

Bige László az Agrárszektor.hu szerint nem adja fel. A lapnak azt mondta, "lezártuk az ügyet, mostantól a jogászoké a pálya". Bige László arra hivatkozott, hogy a KITE-menedzsment nyolc tagja korábban aláírta azt a szerződést, amely a vezetőkhöz kötődő Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft. összesen 37 százalékos tulajdonrészét a Nitrogénműveknek adja. Bige azt is állítja, nem lehet, hogy Guba hitelből fizet, mivel az elmúlt huszonhárom évben a KITE-nak összesen volt 27 milliárd forint nyeresége, vagyis egy bank aligha finanszíroz meg erre egy 15-20 milliárd forintos hitelt.