IMF: Jó úton jár Japán

Vágólapra másolva!
Az IMF szerint jó úton halad Japán, mivel a jegybank laza monetáris politikája működik, melynek köszönhetően a gazdaság is egyre jobb állapotban van. Ha pedig szükséges, a BoJ még növelhet is eszközvásárlási programján, újabb lökést adva a gazdasági növekedésnek - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az IMF főbb megállapításai:

  • A Bank of Japan laza monetáris politikája eredményre vezet, és van tér a jelenlegi havi 7 ezer milliárd jenes eszközvásárlási program növelése előtt, ha az később szükséges lenne.
  • Ugyanakkor jelenleg nincs szükség további lazításra, mivel a japán gazdaság javulása a vártnak megfelelően halad. Az infláció és az inflációs várakozások emelkednek, így a jegybanknak csak folytatnia kell mostani politikáját.
  • Egyes elemzők viszont úgy vélik, hogy a BoJ-nak jövőre növelnie kell majd eszközvásárlási programján, ha a bérek emelkedése nem a várt szerint fog haladni, vagy az áprilistól életbe lépő forgalmiadó-emelés visszafogja a gazdasági növekedést.
  • A valutaalap szerint az adóemelések nem szolgáltatnak automatikusan okot egy újabb monetáris stimulusra. Ha mégis szükség lenne rá, a BoJ további stimulusokat vezethet be.
  • Az IMF korábbi számításai szerint a japán gazdaság bővülése 1,2 százalékra fog lassulni jövőre, míg ebben az évben 2 százalékos lehet a GDP-növekedés.