Viszlát Volksbank, hello Sberbank!

2013.10.29. 19:27

Magyarországon is Sberbank lesz az új neve a Volsbanknak. Az oroszok megvették a láncot, ezért a változás.

A Magyarországi Volksbank Zrt. 2013. november 1-jétől, azaz péntektől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik tovább - közölte honlapján a pénzintézet.

A bank azt is közölte az ügyfeleivel, hogy a névváltás miatt a meglévő, Volksbankos bankkártyákat hamarosan Sberbank kártyákra cseréli. A kártyacserét a bank díjmentesen végzi el. Az új kártyákat 2013. november elsejétől postai úton kézbesíti a pénzintézet.

Tavaly februárban Bécsben jelentették be, hogy véglegesítették az addig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését a fő részvényesek és az orosz Sberbank képviselői, amely szerint a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a Magyarországi Volksbank  Zrt.-t - tulajdonosként birtokló VBI száz százalékban a vezető orosz bank tulajdonába került.

A VBI összesen kilenc országban van jelen a térségben, az adásvétel egyedül a romániai leányvállalatra nem vonatkozott. A VBI végleges vételára 505 millió euró lett, ugyanis az előző év novemberében kitűzött 585 millió eurós irányárat a VBI 2011. harmadik negyedévi veszteségeinek tükrében 80 millió euróval csökkentették a szerződő felek.

Az akkori budapesti sajtótájékoztatón Valentin Mihov, a Sberbank stratégiai és fejlesztési területért felelős igazgatója emlékeztetett arra, hogy a VBI a Sberbank első nagyobb akvizíciója a FÁK-országok térségén kívül, és nagy lépés afelé, hogy a nemzetközi pénzpiacon is jelentős pénzintézet legyen.

Valentin Mihov akkor azt is közölte, hogy a jövőben erősítik a lakossági tevékenységüket, és belátható időn belül 5 százalékos piaci részesedést akarnak elérni az országban.