Ismét a mobilszolgáltatókon csattanhat az ostor

Vágólapra másolva!
Újabb 27 milliárd forintos teher szakadhat a haza mobilszolgáltatók nyakába, legalábbis a 2014-es költségvetés egy friss módosító javaslata alapján. Ezek szerint a kormány 27 milliárd forinttal többet fordítana az iskolákra az eredetileg tervezettnél, amit a frekvenciaértékesítésből származó bevételek megemeléséből fedezne.
Vágólapra másolva!
  • A módosító javaslat szerint nem 120, hanem 147 milliárd forint bevételt irányozna elő jövőre a frekvenciatenderekből a kormány.
  • Az idén a szolgáltatók már eleve mintegy 100 milliárd forintot kifizettek a tulajdonukban lévő frekvenciák használati jogának meghosszabbítása után, így az újabb kiadás egyáltalán nem nevezhető elhanyagolhatónak
  • A Magyar Telekom és befektetői számára egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora kiadással néznek szembe, hiszen a jövő évi osztalék nagysága nagyban függ a frekvenciákra fordított összegtől.
Frekvenciák használati joga a mobilszolgáltatók körében Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu
  • Nemrégiben egyébként fel is hívtuk arra a figyelmet, hogy a szomszédos Ausztriában lezajlott frekvenciatender igen rossz indikációnak bizonyult a hazai aukció előtt. Az osztrák szolgáltatók ugyanis igen nagy árat fizettek az ország valaha volt legnagyobb frekvenciatenderén.
  • A Magyar Telekom befektetői jól láthatóan nem örülnek a javaslatnak, aminek következtében a telekompapír a legrosszabbul teljesítő blue-chipnek számít 1,7 százalékos csökkenésével.
A Magyar Telekom árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa