Ha ez így van, mindenki elmehet a fenébe!

pénztárgép, átállás, vegyesbolt, bezárás, Eri néni kamrája, Dob utca
Vágólapra másolva!
Visszavonta az állam a legnépszerűbb online pénztárgép engedélyét, noha korábban támogatta is a sorozatgyártását. Az okokról senki nem tud semmit, most mégis több tízezer kereskedő maradhat hoppon. Miért szereti jobban a lengyel kasszákat az engedélyezési hivatal, és miért szúrhatja a szemét az Alt Cash piaci előnye?
Vágólapra másolva!

„Ha tényleg olyan ez a magyar állam, hogy betilt egy olyan pénztárgépet, ami jó, amit már több tízezer kereskedő leelőlegezett, amit a forgalmazó már behozott az országba, és amit ráadásul még támogatott is a kormány több tízmillióval, akkor mindenki elmehet a fenébe!” – mondta egy VII. kerületi antikvárium tulajdonosa, aki tőlünk tudta meg, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) épp annak az online kasszának a forgalmazási engedélyét vonta be, amelyikből ő is rendelt egyet.

Az államnak valamiért továbbra sem tetszenek az Alt Cash Kft. Samsung gyártmányú online pénztárgépei, a cég legnépszerűbb modelljének forgalmazási engedélyét a héten vissza is vonták, noha a kft. kasszáit a pénztárgép-szaküzletek különösen kedvelik.

Jó, nem jó, majdnem jó, nem jó

Az Alt Cash Kft. SAM4S NR-270 ONLINE típusú gépére elméletileg kiadott már egy forgalmazási engedélyt az MKEH. Aztán október 18-án megjelent egy furcsa táblázat a hivatal honlapján, ami olyan volt, mintha ezt az engedélyt bevonták volna. Miután bejárták a sajtót az ezzel kapcsolatos hírek, komoly károkat okozva az érintett forgalmazóknak (hiszen potenciális megrendelőktől estek el a rossz hírek miatt), az MKEH megjelentetett egy sajtóközleményt, amelyben közölték, hogy – bármennyire is így tűnik – nem vonták be egy pénztárgép forgalmazási engedélyét sem, csak felfüggesztettek néhányat, amíg forgalmazóik eleget nem tesznek a hivatal által előírt hiánypótlásnak.

Érvényes forgalmazási engedélyek

Aztán kedden ismét változott valami: az Alt Cash 270-es gépének engedélyét mégis visszavonták, a cég másik kasszáját, a 300-ast és a Japan Cash Company Kft. (szintén Samsung-gyártmányú) pénztárgépét pedig továbbra is felfüggesztett státuszban tartják.

Pedig sok a megrendelés

Bár az Alt Cash Kft. képviselői nem kívántak nyilatkozni, több más forrásból is úgy értesültünk, hogy a 270-es kassza kívánt átalakításait az Alt Cash a határidő lejártáig elvégezte. A cég annyira biztos volt a hiánypótlás eredményességében, hogy el is indította a kasszák üzembe helyezését oktató tanfolyamait.

A 270-es pénztárgép tulajdonságait ismerő piaci szereplők megoszlanak a kassza megítélésében: vannak, akik szerint jó a gép, és nem értik, hogy az MKEH miért vonta vissza az engedélyt, de többen tudni vélik, hogy a 270-essel valóban voltak és vannak problémák. A hivatal az Origo kérdéseire egyszerűen annyit válaszolt, hogy a pénztárgép engedélyét azért vonták vissza, mert „a hiánypótlásként bemutatott pénztárgép-típus a 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet szerinti műszaki és informatikai követelményeknek nem felelt meg”.

Az Alt Cash 270-es kasszája azonban különösen szimpatikus a magyar szaküzleteknek, mert a cég nagyon kedvező finanszírozási struktúrában hirdette pénztárgépeit. A kasszánkénti 50 ezer forintos állami támogatás ugyanis a szaküzleteknél rövid távon veszteségként jelentkezik, és csak egy forgalmazó, az Alt Cash vállalja ezt át. A cég Samsungjai egyébként évek óta állandó és jelentős szereplői a pénztárgéppiacnak. A forgalmazó 260-as kasszája például jelenleg az egyik legelterjedtebb az országban, a szervizek és a kereskedők megbízhatónak tartják. A most betiltott 270-es kassza tulajdonképpen ennek az online kapcsolatra képes változata, ezért is adhatott a Nemzetgazdasági Minisztérium több tízmilliós támogatást az Alt Cash gépeinek sorozatgyártására.

A fentiek együtt vezettek oda, hogy az Alt Cash lett az online pénztárgépek piacán messze a legtöbb megrendelést bezsebelő forgalmazó. A piacot ismerő forrásaink 80 és 100 ezer közé teszik a cég élő megrendeléseinek számát, a többi forgalmazónak együtt sincs ennyi vevője.

Akkor miért utálja őket az állam?

Akár jók az Alt Cash kasszái, akár nem, az látszik, hogy az MKEH kicsit mindig mostohábban bánik velük, mint az első engedélyeket megkapó, lengyel gyártmányú kasszákat áruló forgalmazókkal. Forrásaink szerint ugyanis nemcsak a Samsung, de a lengyel Comp-csoport kasszáival is voltak problémák a tesztüzem során, utóbbiak mégis könnyen kaptak engedélyt. A lengyel gépek közül némelyik egyébként már most, tehát értékesítésük érdemi megkezdése előtt szoftverfrissítést kapott, ez pedig valóban arról árulkodik, hogy azokkal a kasszákkal sem volt feltétlenül minden rendben.

Bármi alapján is osztjuk fel a jelenlegi magyar online pénztárgéppiacot, két nagyobb tábor válk el. Az egyikben az Alt Cash a legnagyobb forgalmazó, a másik pedig az engedélyezési hivatal által látszólag jobban kedvelt lengyel gyártmányú gépek forgalmazóit (a Montelt, a Laurelt, a Micra-Metripondot és az LA Pénztárgépet) tömöríti.

A pénztárgép-forgalmazók csoportjai. Kérdőjel szerepel ott, ahol nem tudtuk kideríteni a gyártó nevét. Forrás: Origo

Ha a pénztárgépek gyártmányát nézzük, az Alt Cashen kívül egy cég, a Japan Cash Company forgalmaz Samsungokat, két cég Novatek-kasszákat, egy pedig szlovák, Elcom-gyártmányú gépeket ad el, a többi négy viszont a lengyel Comp-csoport termékeivel kereskedik. Az MKEH október 18-i táblázatában csak a lengyelek és a szlovák gép kapott igen minősítést, a Samsungok és a Novatekek nemet. A Novatekek minősítése azóta igenre változott.

A pénztárgépekben lévő adóügyi ellenőrző egységeknél (AEE) is több blokk van: a Novatekekhez egy német cég (a nevét nem sikerült kiderítenünk), az szlovák Elcomokhoz az Elcom, a lengyel kasszákhoz pedig a francia Sagem gyártja a tartozékot, míg az Alt Cash Samsungjaihoz a Videoton. Az AEE egyébként igen fontos része a pénztárgépnek, ez ellenőrzi a gép működését, és továbbítja az adatokat a NAV felé. Az ára majdnem a felét teszi ki az egész kassza árának.

Hasonló a helyzet az adatszolgáltatóknál is: a pénztárgépek és a NAV internetes összekapcsolására ugyan több cég kínál megoldást, viszont csak kettőnek van érdemi piaci részesedése. A lengyel kasszáknál a Mobil Adat Kft., az Alt Cashnél pedig a Telekom a szolgáltató. Az MKEH október 18-i táblázatában NEM-mel szereplő 5 pénztárgép közül 4 telekomos, 1 pedig a Mobil Adattal szerződött.

De kik ezek a lengyelek?

Az első forgalmazási engedélyeket a Laurel, a Montel és a Micra-Metripond lengyel gyártmányú, Sagem AEE-vel és a Mobil Adat internetkapcsolatával rendelkező kasszái kapták meg. Nyáron még arról szóltak a hírek, hogy ezek a cégek fogják learatni az egész piacot, aztán jött az Alt Cash, és felkavarta az állóvizet. Az Alt Cash hamar megszerzett dominanciája értelemszerűen zavarhatja a többi forgalmazót, de nemcsak őket, hanem az Alt Cash gépek telekomos adatkapcsolata miatt a Mobil Adatot, a saját AEE miatt pedig a Sagemet is.

A kötelező pénztárgépcseréről szóló rendelet születésével egy időben alapított Mobil Adat Kft.-nek egyébként a lengyel gépeket forgalmazó cégek közül legalább eggyel, a Montellel kiemelkedően jó kapcsolata lehet, Mericskai Tibor ugyanis mindkét cégben ügyvezetői pozíciót tölt be. Mericskai egyik társa a Mobil Adatban pedig egy bizonyos Hauser Gábor, aki a ralirepülő-bajnokságon egy gépen repül a NAV informatikai elnökhelyettesével, Vágújhelyi Ferenccel.

Ami a kiskereskedők hátán púp, a forgalmazók között egy több tízmilliárdos piacért folyó küzdelem. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Mi lesz a vége?

Az Alt Cash egyik engedélyének visszavonása tehát jól illik az MKEH korábbi lépései alapján kialakult képbe. A hivatal célja ugyanis több pénztárgép-szaküzlet és forgalmazó képviselője szerint is az lehet, hogy enyhítse az Alt Cash dominanciáját a rendelésszámban, főleg az első három engedélyes forgalmazót helyzetbe hozva ezzel.

Ettől függetlenül az MKEH végleg mégsem tagadhatja meg a forgalmazási engedélyt az Alt Cashtől, ha kasszái valóban annyira jók, ahogyan a boltosok mondják. Valószínű tehát, hogy a hivatal mostani ítélete ellen a cég 15 napon belül fellebbez, majd újra elbírálják az engedélykérelmet, és végül talán meg is adják az engedélyt. Ezzel néhány napig késleltetik a 270-es gépek értékesítését (több ezer ilyen kasszát egyébként már behozott az országba az Alt Cash), néhány vevő pedig talán lemond a Samsungjáról, és leszerződik valamelyik másik forgalmazóval.

Ha mégsem így lenne, kiskereskedők tízezrei maradnának hoppon egy olyan kasszával, amit nemcsak engedélyezett az állam, de még támogatta is a sorozatgyártását, aztán önmagának ellentmondva letiltotta az értékesítést.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.