Vágólapra másolva!
A várakozásokat jócskán felülmúló negyedéves profitról számolt be a Richter, aminek köszönhetően akár az év végéig akár az elemzői előrejelzések is feljebb kúszhatnak. Ezzel segítve a részvény további menetelését, nem megfeledkezve arról sem, hogy hasonlóképpen hathat az MSCI esetleges indexfelvétele is a hónap folyamán. Ennek megfelelően rövid távon pozitív piaci reakcióra számítunk a gyógyszerpapír esetében.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokhoz képest jobb teljesítményt mutatott fel a harmadik negyedév során a Richter a főbb profitsorokon, egyedül az árbevétel és a bruttó fedezet szintje hagy némi kivetnivalót maga után.

Robog a kínai expressz

Az elemzői várakozásokat közel 3 százalékkal múlta alul a Richter harmadik negyedéves bevétele, annak ellenére, hogy éves alapon 7 százalékos bővülést tudott bemutatni a gyógyszergyártó.

A korábbi években tapasztalt jelentős forgalom visszaeséseket követően stabilizálódott a Richter hazai piaca, ami annak tudható be, hogy a piacszabályozási rendszer érdemben nem változott. Az árbevétel minimális növekedése (év/év: +0,5%) elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek volt köszönhető. Az október elején életbe lépő újabb vaklicittel együtt 750 millió forinttal csökkenhet a Richter bevétele a menedzsment várakozásai szerint.

Az értékesítés hajtóerejét továbbra is a nemzetközi piacok képezik, melyek a negyedév során a bevételek 91,3 százalékát tették ki. Ugyanakkor az első számú piacnak számító Oroszország továbbra is visszaesését mutat, amiben kulcsszerepe volt egy készítmény (Suprax) licencszerződésének tavalyi lejárta. Ezt kiszűrve euróban mérve 5,1 százalékos bővülést mutat az orosz piac.

Forrás: Investor.hu

Az első kilenc hónap értékesítéseit tekintve a Richter kínai forgalma euróban mérve kilencszeresére nőtt éves alapon, tehát továbbra is fontos húzóerőnek számít távol-keleti piaca. Ráadásul a társaság 32,4 millió eurós kínai árbevételével már most teljesítette a menedzsment által kitűzött éves 30-35 millió eurós értékesítési tervet. Bár a július-szeptemberi időszak értékesítése elmarad az elmúlt két negyedévében látottól, ez azonban annak tudható be, hogy a társaság az első félév során jelentős (9,5 millió eurós) előszállításokat eszközölt.

A negyedév során folytatódott az egyik meghatározó készítmény, az Esmya értékesítésének felfutása. 2013 első háromnegyed évében a gyógyszer bevételei 10,4 millió euróra rúgtak (ebből 4,2 millió euró a harmadik negyedévhez köthető) a tavalyi teljes éves 3,6 millió eurós értékesítéssel szemben.

Forrás: Richter, Investor.hu

A profit nagyja már zsebben

Az egyik legnagyobb meglepetést az EBIT soron tartogatta a Richter, a várakozásokhoz képest ugyanis 9 százalékkal jobban teljesített a negyedév során a gyógyszergyártó. Ebben részben szerepe lehet annak is, hogy a költségtételek legnagyobbika, az értékesítési és marketingköltségek növekedési üteme 6 százalékra mérséklődött éves alapon, holott az elmúlt negyedévek során rendre kétszámjegyű bővülést mutatott be.

Kiugró teljesítményével ráadásul az elemzők által egész évre várt üzemi eredmény 83 százaléka teljesült (példa nélküli az utóbbi években), ami alapján könnyen előfordulhat, hogy a várakozások feljebb futnak az elkövetkezendő időszakban.

Forrás: Investor.hu

Az üzemi eredményhányad ráadásul továbbra is a stabilizálódás jeleit mutatja 15 százalék közelében, sőt, a 12 havi gördülő adat némi emelkedést mutat az előző két negyedévhez képest. Ezzel pedig egyelőre a Richter túlteljesíti a menedzsment által idei évre várt 14 százalékos margint.

Forrás: Investor.hu

Az EBIT jó teljesítménye a nettó profitra is átragadt, utóbbi terén a Richter közel 11 százalékkal múlta felül a várakozásokat. A 61 forintnyi egy részvényre jutó eredmény ráadásul 26 százalékkal a bázisidőszak eredményét is túlszárnyalja. Az első kilenc hónap 214 forintos EPS-e, ami az éves elemzői várakozás 79 százaléka szintén arra enged következtetni, hogy az év végéig javulhatnak az előrejelzések.

A gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón elhangzottakról az alábbi linken olvashat:

Merre tovább?

Összességében pozitív piaci reakcióra számítunk a mai kereskedés során a befektetők részéről a várttól kedvezőbb profitadatoknak köszönhetően. Ezzel a részvény pedig folytathatná az elmúlt hetekben bemutatott emelkedő pályáját.

Ráadásul a közelgő MSCI index felülvizsgálat során a Richter nagy esélyekkel pályázik az újbóli felvételre, ami újabb felhajtóerő lehet. Igaz, a piacon szinte már csaknem tényként kezelik a pozitív döntést, ez pedig részben árnyalhatja a képet. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy az indexcsaládhoz való csatlakozás továbbra is katalizátor lehet, hiszen az indexkövető alapok csupán a döntést követően vehetik fel vételi pozícióikat a Richterben.

A Richter árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu