Rekordot döntött a vállalati hitelfelvétel

Vágólapra másolva!
Utoljára 2008 júliusában közelítette meg a vállalati hitelállomány az idei szeptemberi értéket, derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 210 milliárd forinttal nőtt a vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat, azaz a hitelfelvételt és a törlesztést tekintve, s ezzel túlszárnyalta az eddig rekordként számon tartott 2008 júliusi 197 milliárd forintos növekményt. Az MNB növekedési hitelprogramjából folyósított hitelekkel együtt a nem pénzügyi vállaltok 399 milliárd forinttal több forinthitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek. Nem történt elmozdulás ezzel szemben a devizahitel-helyzetben: a cégek nettó 189 milliárd forinttal törlesztettek, azaz annyival többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek.

A hitelintézetek összevont mérlegéről kiadott jelentésében azonban az MNB azt is megjegyezte, hogy a 399 milliárdos forinthitel tranzakciós értékben a növekedési hitelprogram keretében folyósított kifizetéseken túl egyedi hatás is szerepet játszhat.

A vállalati szektor ennek ellenére sem volt nettó hitelfelvevő: szeptemberben 217 milliárdnyi betétet helyezett el pénzintézetekben. A felvett forinthitelek jelentős részével, 364 milliárd forinttal növelte tartalékait, míg devizabetéteiből lehívott 147 milliárd forintnak megfelelő összeget.

Ugyanakkor a vállalati hitelkamatok emelkedtek. Emelkedtek a változó kamatozású vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatú vállalati hitelek kamatai – ezekbe azonban az MNB növekedési hitelprogramjában folyósított hitelek nem tartoznak bele, mert azok jellemzően fix kamatozásúak. Az ilyen hitelek átlagos kamata egymillió euró értékhatárig 6,85 százalék, annál nagyobb összegre 3,38 százalék volt szeptemberben: 48, illetve 18 bázisponttal magasabb, mint az előző hónapban. Amióta az MNB Monetáris Tanácsa tavaly augusztusban megkezdte a kamatcsökkentési ciklust és 7,00 százalékról szeptemberig 320 bázisponttal 3,8 százalékra csökkentette az alapkamatot, a vállalati hitelkamatok egymillió euró alatt 302, egymillió euró fölött 416 bázisponttal csökkentek.