Vágólapra másolva!
Negatívan fogadták a befektetők a Fed bejelentését a piacokon, a vezető tőzsdék 0,5 százalék körüli mínusszal fejezték be a napot. Ma Ázsiában sem jobb a hangulat, a dél-koreai és a japán tőzsde 1 százalék felett esik. A határidős indexek alapján Európában is csökkenéssel kezdhetik meg a napot a vezető részvényindexek.
Vágólapra másolva!

Nem reagáltak túl jól az amerikai tőzsdék a Fed bejelentésére, a főbb börzéken 0,4-0,6 százalékos mínuszok alakultak ki zárásra.

Tegnap a várakozásoknak megfelelően nem változtatott havi kötvényvásárlási programján a Fed, így változatlan ütemben zakatol tovább a pénznyomda. Az amerikai jegybank ezt azzal indokolta, hogy további javulásra van szükség, elsősorban a munkaerőpiacon. Annyi azonban kiderült, hogy látják már a mögöttes gazdasági folyamatokban az erőt. Ez pedig arra utalhat, hogy azért hamarosan megkezdődhet egy visszafogottabb mérséklés.

Vagyis marad a bizonytalanság, ezt pedig rendszerint nem szeretik a befektetők, a dollár erősödéssel reagált, míg az arany árfolyama esett.

Ázsiában is átvették a parkettek az amerikai lejtmenetet, a vezető indexek között leghátul a dél-koreai és a japán áll 1 százalék feletti mínuszokkal, de Kínában sem sokkal jobb a helyzet. A Shanghai Composite 0,8, míg a Hang Seng 0,5 százalékkal csökken. Az ausztrál tőzsde próbálja tartani magát, ott csak 0,1 százalékos a mínusz.

Japánban ma került sor a jegybanki kamatdöntő ülésre, ahol a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a monetáris politikán.

Ma több japán vállalat is előállt jelentésével. A Sony és a Sharp gyengébb számokat közölt a vártnál, így részvényeik is lejtmenetben vannak, ahogy a telekommunikációs óriásvállalat a Softbank papírjai is. Ellenben a Panasonic árfolyama közel 4 százalékkal ugrik, mivel a cég profitja erősen növekedett, emellett pedig a társaság megemelte idei évi várakozásait is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURUSD árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az arany árfolyama (dollár/uncia) Forrás: Bloomberg, Investor.hu