A kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben – jelentette be hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Lázár János sajtótájékoztatón közölte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök november 19-én Kaposváron egy gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.

Gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük, amelynek tartalmaznia kell a települési önkormányzatok szervező és támogató szerepét a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében – fűzte hozzá.

Lázár János hozzátette: a kormány tagjai január 15-ig felkeresik a nagyobb önkormányzatokat, a tárgyalásaikat pedig a helyi kereskedelmi és iparkamarák, agrárkamarák is "inspirálni fogják". Az államtitkár a kabinet múlt szerdai döntéséről szólva közölte: az adósságátvállalás február 28-ig technikailag is lezárul, így a 2014-es költségvetési évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg. A kabinet arra számít, hogy ezt követően a helyhatóságok az ott élők életkörülményeinek javításával és a települések fejlesztésével foglalkoznak.

Reményét fejezte ki: mindez segítséget nyújt ahhoz, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésre álló, 7000 milliárd forintos európai uniós forrás 60 százaléka a magyar kis- és közepes vállalkozásokat segíti. Rövid időn belül megállapodnak a jövőben leginkább fejlesztéssel foglalkozó megyei önkormányzatokkal a számukra a következő uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló 450 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felosztásáról, a megyei jogú városok közvetlenül is részesülhetnek majd fejlesztési forrásokban.

Az önkormányzatok adósságkonszolidációjának első körében az 1200 milliárd forintos teljes állományból 2012-ben és 2013-ban összesen közel 700 milliárd forint adósságot vállalt át az állam, ez a GDP nagyjából 2 százalékának felelt meg. Előbb a megyei önkormányzatokét vette át 2012 januárjában, majd tavaly az 5 ezer fő alatti településekét vállalta át teljes egészében, az idén pedig az 5 ezer lakos felettiekét 40-70 százalékban. Ezt fejeli meg az állam a maradék 420 milliárdos állomány átvételével, így a jövőben minden hitel- és kötvénytartozás törlesztését közvetlenül az állam intézi a hitelező bankok felé az érintett falvak, városok helyett. Az egy évvel ezelőtt elkezdett konszolidáció hátteréről itt olvashat részletesebben.