Vágólapra másolva!
Ma is jól kezdett a magyar tőzsde, a BUX emelkedni tud, elsősorban a Mol és az OTP drágulásának köszönhetően. Ez részben annak is köszönhető, hogy Európában is kisebb pluszokat tudtak összeszedni nyitás után a piacok. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai összefoglalónkat is: Lehagyta társait a japán piac
Vágólapra másolva!

Megugrott az OTP és a Mol

Folytatni tudja emelkedését a magyar részvényindex, mely 0,6 százalékos pluszt szedett össze nyitás után.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A hazai főbb papírok a Richter és a Magyar Telekom kivételével drágulni tudnak, az OTP 0,7 százalékot, a Mol 0,5 százalékot erősödött, míg a telekompapír stagnál, a gyógyszerpapír pedig 0,2 százalékot gyengült.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A forint erősödni kezdett reggel, amivel tegnapi gyengülését korrigálja. Az euróval szembeni árfolyama tegnap egyhavi mélypont közelébe került, ma viszont már a 296,5-ös szintnél található. A dollár/forint jegyzése 220 körül, a svájci franké 241-nél található.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Tépik az ING-t

Annak ellenére, hogy Ázsiában és Amerikában nem volt nagy mozgás a tőzsdéken, Európában a főbb részvényindexek kisebb pluszban mozognak, amivel tegnapi esésüket kezdhették korrigálni. A befektetők vélhetően a hét második felében érkező fontos makroadatokra isvárhatnak, valamint az EKB és a Bank of England is holnap tartja kamatdöntő ülését.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Európában is folytatódott a gyorsjelentési szezon, a francia Alstom a vártnál jobb első félévet zárt. A cég működési nyeresége 695 millió eurót tett ki, szemben a 664 milliós elemzői várakozásnál, míg az árbevétel 9,73 milliárd eurót tett ki (várt: 9,57 milliárd euró). A vállalat nem módosított a teljes évre vonatkozó előrejelzésén, viszont gyorsítaná költségcsökkentési programjait, és 2016 végére már 1,5 milliárd eurós megtakarítást szeretne elérni. Az eredményekre több mint 5 százalékot ugrott a papírok árfolyama.

Elvétette viszont a világ második legnagyobb cementgyártója, a Lafarge a várakozásokat, mivel csak 1,01 milliárd eurós EBITDA eredményt ért el a harmadik negyedévében (várt: 1,06 milliárd euró). A vállalat továbbá felülvizsgálta eddigi költségcsökkentési programját is, és a következő évekre 1,1 milliárd eurót szeretne megtakarítani. A hírekre 2,2 százalékot drágult a részvény.

Tovább zuhant az ING nyeresége - derült ki a pénzügyi vállalat harmadik negyedéves gyorsjelentéséből. A holland vállalat nettó profitja egy év alatt 85 százalékkal, 101 millió euróra csökkent, főleg a dél-koreai biztosítási egység 950 millió eurós leírása miatt. Bár a 27,3 millió eurós nyereséget váró elemzőket sikerült meglepni, a 891 millió eurós tisztított nyereség már valamelyest elmaradt a 899 millió eurós várakozástól. Ennek ellenére 3,2 százalékot drágult már a részvény.