Milliárdos eladások jöhetnek a Magyar Telekomban

Vágólapra másolva!
Fontos napnak ígérkezik a holnapi a Magyar Telekom életében, ugyanis a harmadik negyedéves gyorsjelentés publikálása mellett a világ egyik meghatározó indexszolgáltatója, az MSCI is közzéteszi az indexeiben történő változtatásokat, a részvény alatt pedig igencsak rezeg a léc.
Vágólapra másolva!

Szinte már kész tényként kezelik a piaci szereplők, hogy a Richter tavaly novemberi kiesése után idén a Magyar Telekom is hasonló sorsra jut az MSCI indexekben. A végső döntésre nem is kell sokat várnunk, hiszen a világ egyik meghatározó indexszolgáltatója már e hét csütörtökön nyilvánosságra hozza az indexeiben történt változásokat.

Nem először merül fel annak a lehetősége, hogy a Magyar Telekomot kirakhatják az MSCI indexcsaládból. Májusban is veszélyben forgott a telekompapír, igaz végül megmenekült.

Ha tényleg beigazolódik a befektetők várakozása, és a Magyar Telekom kiesik az MSCI Barra indexeiből, akkor az egy újabb eladói nyomást eredményezhet a már amúgy is történelmi mélységekbe süllyedt telekompapírra. Az esemény hatása jól megfigyelhető a Richter árfolyamgrafikonján.

A Richter esetében jelentős áresésnek lehettünk szemtanúi Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A jelentős eladások alapja, hogy az MSCI Barra a világ legnagyobb és legelismertebb indexszolgáltatójaként összeállított, számított és rendszeres újrasúlyozásokkal karbantartott indexeit a világ számos markáns intézményi befektetője (pl. befektetési alap) használja benchmarkként, lényegében a befektetései összehasonlító mércéjeként.

Mindez azt jelenti, hogy a befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többségében azokat a részvényeket vásárolják, melyek az indexben is megtalálhatók. Ezen belül is speciális csoportot képeznek az indexkövető alapok, amelyek szinte hajszálpontosan lekövetik az indexben lévő komponensek súlyát. Ha pedig kikerül egy részvény, akkor nincs mese, nekik is mérlegelés nélkül túl kell adniuk az értékpapíron.

Néhány fontos fogalom

Részvényindex: olyan részvénypiaci mutató, ami az index kosarában szereplő részvények átlagos elmozdulását tükrözi. Egy részvényindex kosarában egészen sok, akár több ezer részvény is szerepelhet, ezeket indexkomponensnek hívjuk. A részvényindexek előnye, hogy egyetlen termékként jelenítenek meg egészen széles piaci szegmenseket, áttekinthetővé téve a piaci folyamatokat. Így például a BUX indexben szerepel az összes meghatározó magyar részvény, így egyetlen mutatóba sűrítve tükrözi a magyar részvénypiac tendenciáit.

Benchmark: egy befektetési alap teljesítményének értékelésére, a befektetések összehasonlítására használt mérce. Egy részvényalap esetén általában egy vagy több részvényindex kombinációja.

Indexkövető alap: olyan befektetési alap, amelyik kifejezetten azt a célt tűzi ki maga elé, hogy egy részvényindex összetételét leképezze a befektetéseivel. Egy BUX indexet követő alap tehát ugyanolyan arányban tartja a portfóliójában az OTP, a Mol, a Richter és a többi indexkomponens részvényeit, ahogy azok a BUX indexben szerepelnek.

Indexszolgáltató: a részvényindexeket legtöbbször maguk a részvényeknek "otthont" adó tőzsdék számítják, de léteznek kifejezetten erre szakosodott indexszolgáltatók, amelyek hatalmas "indexcsaládokat" dolgoznak ki, és meghatározott szabályok szerint naprakészen tartják őket, hogy minél pontosabban tükrözzék az egyes részvénypiacok alakulását.

Mekkora lehet az eladói nyomás nagysága?

Egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak meghatározni, hogy pontosan mekkora nagyságú Magyar Telekom részvénycsomag kerülhet értékesítésre az MSCI lehetséges negatív kimenetelű döntése szerint. Gondoljunk csak bele, hogy ehhez minden egyes alapot ismernünk kellene, amiben legalább egy darab Magyar Telekom részvény is lapul. Ebből adódóan pedig tudnunk kellene azt is, hogy ezek pontosan hány darab részvénnyel rendelkeznek. Az adatok kibogarászása azonban értelmetlenül hosszú időt vennének igénybe, így célszerű egyszerűsíteni a folyamaton.

Elsőként egy „durva” becsléssel próbálkozunk meghatározni, hogy mégis mennyi Magyar Telekom részvény kerülhet az eladások sorsára:

  • Kezdésként célszerű meghatározni, hogy mekkora vagyont kezelnek az MSCI feltörekvő piaci indexét kezelő alapok, erről azonban nem állnak rendelkezésre pontos adatok.
  • Mégis kitűnő alapnak bizonyul a Richter tavalyi távozása az indexből, ugyanis a gyógyszerpapír akkoriban mintegy 0,07 százalékos súllyal bírt a benchmarkban információink szerint.
  • Tavaly novemberi becslésünk szerint az érintett alapok és alapkezelők legalább 33,5 milliárd forintnyi Richter részesedéssel rendelkezhettek, ami alapján mintegy 218 milliárd dollár összvagyonnal bírhattak.
  • Mióta a Richter kikerült az MSCI indexcsaládból az alapok egyik legnagyobbikja, az iShares MSCI Emerging Markets 7 százalékos vagyonnövekedést mutatott fel, így az összvagyon nagyságát az alábbi bővüléssel korrigáljuk. Ezek alapján jelenleg becslésünk szerint 233 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkeznek a vizsgált alapok.
  • Értesülésünk szerint a Magyar Telekom mintegy 0,017 százalékos súllyal bírhat az MSCI Emerging Markets Indexben, azaz a telekompapírban lévő vagyon nagysága 8,6 milliárd forint. Mindez közel 30 millió darab részvénnyel, azaz a teljes mennyiség 2,8 százalékával egyenlő.

Az alapokban lévő vagyon nagyságát egyébként a Richter tavaly november második felében mért forgalomból kiindulva is meghatározhattuk volna, de ez az összeg ugyanakkor a spekulatív tőke forgalmát is tartalmazta volna, aminek nagyságát gyakorlatilag lehetet megbecsülni.

Az előbbi vizsgálat legnagyobb gyengesége, hogy az indexkövető alapoknak nem kötelezettségük, hogy az MSCI indexet kövessék benchmarkként. Idén nyáron például a világ egyik meghatározó alapkezelője, a Vanguard váltott indexszolgáltatót. Ennek eredményeképpen a jövőben az MSCI feltörekvő piaci indexe helyett a FTSE Emerging Indexet fogja benchmarkolni.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ennek kiszűrését ugyanakkor célszerű elvégezni, hiszen a Vanguard rendelkezik a negyedik legnagyobb részvénycsomaggal a Magyar Telekomban. Éppen ezért a Bloomberg adataiból kiindulva is utánajártunk, hogy melyek a legnagyobb kitettséggel rendelkező indexkövető alapok.

  • Ahogyan azt már korábban is írtuk, az MSCI Barra azonban hivatalosan nem közli teljes részletességgel, hogy az egyes részvények mekkora súlyt is képviselnek az indexekben, ugyanakkor információink szerint a Magyar Telekom szempontjából egyik meghatározó feltörekvő piaci részvényindexben, az MSCI Emerging Markets Indexben jelenleg mintegy 0,017 százalékos súlyt képvisel.
  • Ezek alapján az értelmezhető nagyságú Magyar Telekom (10 millió forint közeli, és azt meghaladó) pakettel rendelkező indexkövető alapokban közel 3 milliárd forintnyi lapul a telekompapírból. Mennyiségileg mindez 10 millió darab részvényt takar, ami a teljes részvénymennyiség 1 százalékára tehető.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Bár a Bloomberg adatai révén sikerült kiszűrni a Vanguard bencmark váltását, azért azt mégis érdemes belátni, hogy egyes indexek hasonló elven működnek. Ha az egyik szolgáltatónál kiesik egy részvény egy indexből, akkor nagyon könnyen bekövetkezhet, hogy egy másiknál (hasonló elven működő indexnél) is azonos sorsra fog jutni. A lépésre pedig ugyanaz az alapkezelők reakciója, eladás.

A két vizsgálatot összefoglalva elmondható, hogy minimum a Magyar Telekom teljes részvénymennyiségének 1, de maximum 2,8 százaléka foroghat veszélyben a közeljövőben egy esetleges MSCI indextagság elvesztése esetén. Mindez a napi volumen arányában is jókora megugrást jelenthet, hiszen a két érték az elmúlt 30 kereskedés átlagos forgalmának 5-15-szeresére tehető. Mindez pénzben kifejezve mintegy 3-8,6 milliárd forintos összegnek felel meg.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Persze azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy amíg egy éve a befektetőket tulajdonképpen váratlanul érte a Richter kiesése az MSCI indexeiből, addig most már hónapok óta a piac szeme előtt lebeg, hogy a Magyar Telekom is hasonló sorsra juthat. Ennek megfelelően pedig az is elképzelhető, hogy nem kell szembesülnünk olyan negatív piaci reakcióval, mint ami tavaly a Richternél lejátszódott. Aki ettől tartott, az már eddig is eladhatta telekompapírjait, így az erre spekulálók eladói nyomásával már vélhetően nem kell számolnunk. Éppen ezért többségében az indexkövető alapok adhatják az eladók javát abban az esetben, ha tényleg bekövetkezik a negatív forgatókönyv, és a Magyar Telekom búcsút int az MSCI indexcsaládnak. Ne feledjük, hogy erre már holnap fény derülhet.

Öröm az ürömben!

Önmagában a Magyar Telekom távozása komoly veszélyforrás lehetne az OTP és a Mol számára is, ugyanis jelenleg a telekompapír mellett a másik két blue-chip alkotja a magyar országindexet, az MSCI Hungaryt a szolgáltatónál. Az országindexek esetében viszont minimálisan három komponenst ír elő az MSCI, aminek hiánya a megszűnést eredményezhetik, ezzel eladói nyomást helyezve az OTP és a Mol részvényeire egyaránt. A ház azonban mégsem ég, miután egy év szünet után a Richter nagy valószínűséggel újból csatlakozhat az MSCI indexcsaládhoz, ezzel megmentve a két veszélyeztetett részvényt is.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.