Csendes mini-sikersorozat a kiskereskedelemben

Vágólapra másolva!
Szeptemberrel harmadik hónapja töretlen a növekedés a kiskereskedelmi forgalomban, hozta nyilvánosságra a KSH. A legfrissebb gyorsbecslés szerint 0,8 százalékos a javulás a bázishoz képest, a naptárhatástól megtisztított növekedés pedig 0,3 százalékos.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom a harmadik negyedév minden hónapjában nőtt, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint júliusban 1,3, augusztusban 1,4 százalékos volt a forgalom éves növekedése, míg a kiigazítatlan adatok rendre 1,8, illetve 1,0 százalékos növekedést mutattak.

Ebben az időszakban többet autóztunk, és egy picit kevesebbet költöttünk táplálkozásra: a kiigazított adatok szerint a szeptemberi növekedést az üzemanyag-forgalom 3,1 százalékos növekedése generálta – ez az adat már fél éve növekedést mutat –, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma a tavaly szeptemberi szinten stagnált, míg az élelmiszer-eladások 0,4 százalékkal csökkentek.

Élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban és júliusban egyaránt 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a bázishoz képest. A nem élelmiszer termékek volumene júliusban 0,9 százalékkal, augusztusban 1,2 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi forgalom egyéves csökkenés után áprilisban nőtt először éves összevetésben.