Nem egyhamar mentik meg a devizahiteleseket

Vágólapra másolva!
A Kúria csak most kezdi felmérni, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban milyen perek vannak folyamatban és hogy az eddigi ítéletek zavart okoztak-e, majd csak ez után dönt arról, indít-e jogegységi eljárást. A kormány ahhoz kötötte a devizahitelesek igazi megmentését, hogy kapjon egyértelmű iránymutatást a Kúriától.
Vágólapra másolva!

A kormányoldal a héten elfogadott egy törvényt, amely a devizahitelesek belengetett megmentésének – kormányzati illetékesek szerint is – csak az első lépcsője. (Kiszélesítik az árfolyamgátat, adósságelengedésre ösztönzik a bankokat.) A végső megoldást a kormány ahhoz kötötte, hogy a folyamatban levő devizahiteles perekben kapjon egyértelmű iránymutatást a Kúriától. A Kúria mai közleménye arra utal, a frankban, euróban, jenben eladósodottaknak még jó darabig várniuk kell.

A Kúria előbb egy felmérést fog készíteni a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggő perekről és jogerős ítéletekről, és csak ezt követően dönthet (vagyis nem feltétlenül dönt) jogegységi eljárás indításáról, derül ki az intézmény közleményéből.

Az igényeket is figyelembe véve a Kúria Polgári Kollégiuma a "közeljövőben fel kívánja mérni, hogy a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggésben hány per van az országban folyamatban, továbbá, hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő joggyakorlat kialakulása megállapítható-e. A felmérés eredményeként kerül a Kúria abba a helyzetbe, hogy „döntsön esetlegesen jogegységi eljárás indításáról vagy más, a rendelkezésére álló intézkedés megtételéről".

A várhatóan meghozandó jogegységi határozat, mint írják, nyilvánvalóan nem felelhet meg azoknak a várakozásoknak, amelyeket a sajtó ez ügyben a Kúriához intézett megkeresései tartalmaznak". A Kúriához olyan megkeresések érkeznek, amelyek a folyamatban lévő, várható jogegységi eljárás tárgyáról érdeklődnek abban az értelemben, hogy a devizahiteles problematikát teljes egészében tisztázza-e mind a kormányzati szervek, mind az érintett devizahitelesek, mind a közvélemény számára.

"A megkeresésekkel kapcsolatos fokozott várakozást azonban el kell oszlatnunk" - áll a közleményben. Azt írták, a Kúria már több ízben hangsúlyozta, hogy csak az eléje került jogviták alapján foglalhat állást mind konkrét, egyedi ügyekben felmerülő devizahiteles perekben, mind pedig - eltérő bírósági döntések észlelésekor - a bírói gyakorlat egységesítését megkívánó jogegységi eljárásokban. A Kúria elvi határozatai is konkrét egyedi ügyekben felmerülő jogelvi kérdésekről döntenek - tették hozzá.