Áramlik a pénz a filmes és tévés bizniszből

Vágólapra másolva!
Megörvendeztette részvényeseit a nagysikerű Gravitáció filmet is gyártó Time Warner cég negyedéves eredményével. A cég árfolyama pedig 12 éve nem látott magasságokat szeretne meghódítani szerdai 2,5 százalékos emelkedésével a papír.
Vágólapra másolva!

Jól megy a filmes és a TV biznisz

Kedves meglepetést tartogatott befektetőinek a Gravitáció című filmet is kiadó Time Warner. Ugyanis a cég egy részvényre jutó nyeresége (EPS) több mint 13 százalékkal múlta felül a várakozásokat, emellett pedig a társaság megerősítette korábbi előrejelzését is az idei teljes évre vonatkozóan.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Warner Brothers filmstúdió idén eddig a legnagyobb bevételt könyvelheti el az USA mozipiacán 18 százalékos részt hasítva ki magának, maga mögé utasítva az Universalt és a Disneyhez tartozó Buena Vistát. A cég olyan kasszasikereket mutatott be idén, mint az új Superman film, Az acélember, a Gravitáció, a Nagy Gatsby, vagy a meglepetéssiker Családi üzelmek. Ráadásul még bemutatásra vár idén a Hobbit új része is, aminek első epizódja több mint 1 milliárd dolláros jegybevételt ért el világszerte. (Persze ez teljes egészében nem csak a Time Warnert gazdagítja.)

Forrás: BoxOffice Mojo, Investor.hu

A cég árbevétele csak minimálisan változott, amiben nagy szerepe volt annak is, hogy egy évvel korábban A sötét lovag: Felemelkedés igencsak megdobta a filmstúdió bevételeit. így az előző évihez képest a Warner Bros. stúdió bevételei 7 százalékkal csökkentek.

Sandra Bullock és George Clooney a Gravitáció című filmben Forrás: InterCom

A cég tévés üzletága - ami még a filmeknél is fontosabb - is jól teljesített az emelkedő díjaknak és reklám bevételeknek köszönhetően. A Time Warner-hez tartozik többek között az HBO, a CNN és a TNT csatorna is, amelyek előfizetésekből származó forgalma 4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti értéket, míg a hirdetési bevételek 11 százalékkal nőttek. A divízió tisztított működési eredménye viszont 12 százalékkal hízott a programokhoz kötődő csökkenő költségek miatt is.

Tovább folyna a profiltisztítás

Jeffrey Bewkes vezérigazgató az üzemi eredmény 70 százalékáért felelős tévé bizniszben látja a növekedési lehetőséget, ennek megfelelően pedig sorra választotta le a cégről a kevésbé profitábilis szegmenseket. A korábbi években külön cégbe szervezték az AOL Inc.-et és a Time Warner Cable-t is, most pedig a leggyengébben teljesítő kiadói divíziótól próbálnak megszabadulni. Erre viszont már csak 2014 első felében kerülhet sor legkorábban, miután a Meredith Corporationnel való fúziós tárgyalások megszakadtak.

A kiadói üzletág árbevétele és profitja egyébként szűkült a harmadik negyedévben is, így mindkét soron már csak 10 százalék körüli a részesedése.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A kedvező számok láttán nem is csoda, hogy a részvény árfolyama megugrott a szerdai kereskedésben, több mint 2,5 százalékkal drágulva. Ezzel pedig a papírok 2001 vége óta nem látott szintek közelébe kerültek. Ha legyűrné a 70 dolláros szintet a részvény, akkor akár a 80 dollár sem lenne elképzelhetetlen. Az viszont óvatosságra inthet, hogy idén már több mint 45 százalékot menetelt az árfolyam.

A Time Warner árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu