Binder: „A Nemzeti Bank elkötelezett a betétesek védelmében”

A betétesek többségét védelmezi az Országos Betétbiztosítási Alap
Vágólapra másolva!
Betétbiztosítási garancia védi a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek jó részét, jelentette ki Binder István, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályvezetője az MTI-nek.
Vágólapra másolva!
A betétesek többségét védelmezi az Országos Betétbiztosítási Alap Forrás: [origo]

Az osztályvezető felidézte, hogy az MNB az érintett takarékszövetkezet működésének és a betétesek biztonságának garantálása érdekében november 5-én két felügyeleti biztost rendelt ki a szövetkezeti hitelintézethez, ők lényegében átvették a takarékszövetkezet igazgatósága feladatait. Mindez elkötelezettséget mutat az MNB részéről a betétesek felé. Ezt támasztja alá a keddi, meglehetősen súlyos óvintézkedés is, amely az intézmény további biztonságos működését szolgálja, tette hozzá.

Binder István elmondta: a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet eszközállománya az átlagos magyar takarékszövetkezeteknek mintegy a kétszerese, a legutóbb bajba jutott Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetének azonban csak a kétharmada. A felügyeleti biztosok kirendelése után a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél nem volt lényegesen nagyobb betétkivétel a szokásosnál, nem kígyóztak ügyfélsorok a fiókok előtt. Binder István rámutatott, a betétesek többségét védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A védelem nem terjed ki viszont a takarékszövetkezetben 5 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezőkre, a menedzsment tagjaira, illetve az állami vagy önkormányzati betétek tulajdonosaira.

A szakember hozzátette, a hitelintézeti törvény az olyan betéteknél is kizárja az OBA által nyújtott biztosítékot, amelyeknél a lekötésük időpontjában elhelyezett más, azonos nagyságú és futamidejű betétekhez képest jelentősen magasabb kamatot kapnának az adott ügyfelek.