Leminősítették a franciákat

Vágólapra másolva!
A korábbi "AA+"-ról "AA"-ra vágta vissza Franciaország adósbesorolását az S&P hitelminősítő, stabil kilátásokat rendelve a besoroláshoz. Az S&P szerint nem megfelelő irányba halad a francia gazdaságpolitika.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő az alábbiakkal indokolta a leminősítést:

  • Az S&P szerint a kormány jelenlegi gazdasági intézkedései (költségvetési- és struktúrális reformok az adózás, munkaerőpiac és szolgáltatószektor átalakítására) nem valószínű, hogy be tudják indítani a gazdasági növekedést.
  • A francia pénzügyi stabilitás nem megfelelő az olyan folyamatos kormányzati intézkedések miatt, mint például a már amúgy is magas adók továbbemelése.
  • A kormány nem képes csökkenteni a kormányzati kiadásokat.
  • A kormány megszorító gazdaságpolitikája miatt valószínűtlen, hogy a munkanélküliségi ráta a kitűzött 10 százalékos cél alá csökken 2016-ig.
  • Az S&P már a múlt hónapban is figyelmeztetett, hogy a francia gazdasági növekedési kilátásokat továbbra is bizonytalanságok és kockázatok övezik, annak ellenére is, hogy az ország a második negyedévben kikerült a recesszióból.
  • Az S&P az első hitelminősítő volt, ami megvonta Franciaországtól a legjobb, "AAA" besorolást tavaly januárban. Azóta a Moody's és a Fitch is hasonló lépésre szánta el magát, előbbi tavaly novemberben vágta vissza 'Aa1"-re a francia adósbesorolást, míg az utóbbi júliusban rontott a francia hitelminősítésen.
Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A mostani leminősítésre nagyot ugrott a francia tízéves hozam, mely 2,39 százalékra szaladt fel.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]