Vége az amerikai szenvedéstörténetnek?

Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott a JC Penney árfolyama a csütörtöki kereskedésben miután a cég forgalma két éve először bővült októberben. A régóta veszteséges vállalat számára talán felcsillant az első reménysugár, bár fordulatról egyelőre még korai lehet beszélni. Ha viszont bekövetkezik, akár látványos emelkedés is lehet a vége, a sztori ettől különösen érdekes.
Vágólapra másolva!

Fény az alagút végén?

Igencsak megörültek a JC Penney amerikai kiskereskedelmi lánc részvényesei azok után, hogy a cég forgalma két éve először emelkedett októberben. A legalább 12 hónapja nyitva lévő üzletek eladásai (same-store-sales) ugyanis 0,9 százalékkal növekedtek az elmúlt hónapban. 2 éve nem volt ilyen, így egy hatalmas fordulat előszele is lehet a cég, és nem mellékesen a részvény életében.

A javuló trend már egy kicsivel korábban megmutatkozott, ugyanis míg augusztusban 9,8 százalékkal zuhant a same-store-sales forgalom, szeptemberben már „csak” 4 százalékkal szűkültek az eladások. Éppen ezért azonban a negyedéves adatokban még nem várható erőteljes javulás.

Az októberi adat halvány reménysugár lehet a befektetőknek, hogy a vállalat megindulhat a stabilizálódás útján. A cég árfolyama idén több mint 50 százalékot zuhant, miután a régóta veszteséges vállalat idén nagyjából 4 milliárd dollárnyi forrás volt kénytelen bevonni, többek között likviditásának fenntartása érdekében. Ebből 3 milliárd dollárnyi összeg volt hitel, míg szeptemberben 785 millió dollár értékben bocsátott ki részvényt a társaság.

A JC Penney 2011 közepe óta nem volt képes negyedéves profitról beszámolni, az idén augusztusig tartó 12 hónapban pedig 1,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, míg árbevétele 22 százalékkal zuhant ebben az időszakban. A társaság november 20-án áll elő harmadik negyedéves számaival. Az elemzői konszenzus, bár fokozatosan apadó veszteséget vár, az elkövetkezendő két negyedévre még mindig nagyobb mínusz várható, mint az egy évvel ezelőtti értékek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Minden esetre a most megjelenő októberi amerikai kiskereskedelmi adatok biztatóak, a Retail Metrics kutatócég szerint ugyanis a vártnál jobban emelkedtek a múlt hónapban a same-store-sales adatok az általa követett több mint 10 vállalat esetében (tény: 3,4 százalék, várt: 2,3 százalék). Bár arra is felhívja a figyelmet, hogy az októberi inkább egy átmeneti időszak, és az iskolakezdési (azaz a gyengébb szeptemberi) adatok szoktak inkább hasonlóságot mutatni az igazán fontos ünnepi szezonnal. A szeptemberi adatokról az alábbi cikkünk második részében foglalkoztunk:

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Hedge fundok kereszttüzében

A JC Penney azonban más miatt is a piaci szereplők figyelmébe került az elmúlt időszakban. A milliárdos aktivista befektető, Bill Ackman ugyanis augusztus végén eladta összes JC Penney részvényét, miután hosszabb huza-vona után sem tudott megállapodni a menedzsmenttel a stratégiáról.

Az Ackman irányítása alatt álló hedge fund 18 százaléknyi részesedéssel rendelkezett a cégben, de miután az áruházlánc felkarolására tett kísérletei kudarcot vallottak, lemondott igazgatósági posztjáról, majd bejelentette, hogy eladja papírjait is.

Miután kiszállt Ackman, több hedge fund is bezsákolt JC Penney részvényekből, míg Soros György alapja még tavasszal vásárolt be a papírokból.

A JC Penney részvényeinek még mindig igen magas hányada van short pozícióban, ami azt jelenti, hogy a papíroknak közel 30 százaléka az árfolyam esésére spekuláló befektetők kezében van. Ez semmiképpen nem jelent jót, bár azt nem mondhatjuk, hogy a múltban a short állományok leépülése egyértelműen árfolyam növekedést jelentett volna, vagy annak növekedése árfolyam esést idézett volna elő, mint azt mondjuk a Tesla Motors-nál vagy a HP esetében láthattuk. Sőt többször volt olyan, hogy a short állományok apadása árfolyameséssel járt együtt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A JC Penney árfolyama 2007-től iszonyatos mélységekig esett. A hosszú távú grafikonon kirajzolódik egy szűkülő ék alakzat is (habár az még nincs befejeződve), amiből a technikai elemzés tankönyvei szerint rend szerint ellentéstes irányba szokott kitörni az árfolyam. Ha ez megvalósulna, akkor első körben akár a 14 dolláros szint elérése sem lenne elképzelhetetlen.

A JC Penney heti grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Persze nem árt árnyalni a képet, hiszen a JC Penney részvények óriásit zuhantak már idén (50 százalékot), és még mindig sok a kérdőjel, hogy meg lesz-e a várva várt fordulat a fundamentumokban is. Ráadásul a papír előtt még az 50 napos mozgóátlag is ott tornyosul, ami korán megálljt parancsolhat neki.

JC Penney napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu