Indul a pénzügyi rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Az előnyösebbé váló babakötvények, az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony inflációs adat hangolhatja jobb kedvre a lakosságot a héten. A GDP-adat némileg hűtheti a kedélyeket, de talán nem vészes mértékben. Ez várható a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten sem áll le a parlament, a hét első három napján üléseznek, és például zárószavazást tartanak a kormány babakötvényes javaslatáról. Az új babakötvény éves kamata az előző évi infláció és a 3 százalékos kamatprémium összegével egyezik majd meg, ha átmegy – és valószínűleg átmegy - a parlamenten a kormány javaslata.

Lesz záróvita a 2012-es költségvetés végrehajtásáról is – a hiánycsökkentés szempontjából rendkívül sikeres év volt ez, csak a GDP 2 százaléka volt a büdzsé hiánya. Más szempontból talán nem volt annyira egyértelmű a siker: az egy főre jutó reáljövedelem 3,5 százalékkal csökkent, a GDP 1,7 százalékkal. Így némileg borongósra sikerülhet a visszatekintés – ez persze attól is függ, ki tekint vissza.

Érdekesnek ígérkezik a pénzügyi rezsicsökkentés záróvitája is, a jogszabály részleteit láthatóan nem gondolták át igazán alaposan a kormányoldal beterjesztői. Erre utal az is, hogy még az utolsó pillanatban is érkezett módosító javaslat – Rogán Antaltól, a Fidesz frakcióvezetőjétől –, amely legalább elháríthatja a legkomolyabb problémát, az év végi kígyózó sorokat a bankfiókokban.

A héten érkezik majd a friss magyar inflációs és GDP-adat – vélhetően versengő értékelések csapnak majd össze, hogy a kedvező inflációs adat mögött mennyiben állnak fenntartható intézkedések, s a pozitív előjelű, de némileg halovány növekedési adat is vitákra adhat majd alkalmat. Az valószínűnek látszik, hogy a héten megjelenő számos, más országbeli növekedési adatban található lesz több olyan, amelyhez képest a hazai adat kedvezőként mutatható be. Az is kérdés lehet majd, hogy milyen mértékben befolyásolja a magyarországi autógyárak felfutó termelése a magyar GDP-adatot, vélhetően ebben sem lesznek egységesek az értékelések.

A KSH más egyéb adatokkal is kényezteti majd a makroelemzőket: kiderülnek a mezőgazdasági árak, illetve a végleges ipari adatok is. A nemzetközi konjunktúra alakulását figyelőknek érdemes rátekinteniük a hét közepén az eurózóna friss ipari termelési adataira, majd pénteken az amerikai ipari termelési adatokra is.