Benyomhatja a turbót Amerika

Vágólapra másolva!
Jövőre az ideinél jóval gyorsabb lesz az amerikai gazdaság növekedése, elsősorban a lakáspiac folytatódó fellendülése, és az egyes szektorok egyre jobb pénzügyi helyzetének köszönhetően. Mivel Amerika már túl van a brutális költségvetési megszorítások nagy részén, az már nem fogja hátráltatni a gazdaság fellendülését - véli a Calculated Riskblog szakértője.
Vágólapra másolva!

Vége lehet a megszorításoknak

2014-ben még erősebb lehet az amerikai gazdaság, mint idén, melynek javulása tovább folytatódhat – állítja a Calculated Riskblog szakértője. Idén 2 százalék körüli lehet a gazdasági növekedés az USA-ban a brutális méretű költségvetési megszorítások (melyek 1,5-2 százalékponttal csökkenthették az idei GDP-t) és az október eleji kormányzati leállás ellenére.

Az október eleji kormányzati leállással foglalkozó cikkeink:

Ha nem lettek volna ezek a hátráltató tényezők, akkor ennél jóval „tetszetősebb” lenne az idei GDP-adat, mely Clinton elnöksége óta nem látott növekedésről árulkodhatna.

Csalódásra viszont nincs ok, az USA gazdasága egyre jobb állapotban van, és jövőre nagyobb ütemű növekedésre lesz képes az ideinél. A szakértő szerint ez többek között annak lesz köszönhető, hogy kevésbé valószínű egy újabb kormányzati leállás, és nincs szükség olyan mértékű költségvetési megszorításokra, mint az elmúlt időszakban.

Az USA ugyanis szigorú fiskális politikára kényszerült az elmúlt években az óriási költségvetési hiány leszorítása céljából. Ennek eredményeként a GDP-arányos költségvetési deficit 4 százalék közelébe csökkent az idei második negyedévben, miközben 3-4 éve még 8-10 százalékos volt a hiány.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Ezen túl a lakáspiac folytatódó fellendülése is optimizmusra ad okot. Noha az amerikai lakáspiac kisebb megtorpanást mutatott az utóbbi hónapokban (leginkább az emelkedő jelzálogpiaci hozamok miatt), ez a lassulás viszont csak átmenetinek fog bizonyulni. A kezdődő lakásépítések újra, tartósan növekedésnek indulhatnak a következő 1-2 negyedév után, ami az egyik motorja lesz a gazdaság növekedésének – véli a szakember.

Amint a jelzálogpiaci hozamok stabilizálódnak (melynek már vannak jelei), a lakáscélú jelzáloghitelek iránt újra megnövekedhet a kereslet, ami lökést adhat a lakáspiacnak. További optimizmusra adhat okot, hogy a háztartások száma emelkedhet az USA-ban a népszámlálásért felelős hivatal adatai szerint, ami felpörgetheti az újlakás-építéseket.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Csökken a háztartások adóssága

A szakértő szerint ezen túl a háztartások egyre jobb pénzügyi helyzete is arra enged következtetni, hogy az USA az ideinél nagyobb gazdasági növekedésre lesz képes jövőre. Mivel az amerikai GDP nagyjából 70 százalékát a fogyasztás adja, kiemelten fontos a háztartások pénzügyi helyzetének állapota.

A Fed adatai szerint a javában zajló hitelleépítésnek köszönhetően folyamatosan csökken a háztartások adóssága, mely az idei második negyedévben 78 milliárd dollárral zsugorodott. A háztartások adósságának legnagyobb részét kitevő jelzáloghitelek állománya egy negyedév alatt 91 milliárd dollárral csökkent, ugyanakkor az autóhitelek 20 milliárd dollárral, a diákhitelek 8 milliárd dollárral nőttek a második negyedévben az első negyedévhez képest.

Forrás: [Fed, Investor.hu]

Végeredményben a háztartások adósságállománya már 12 százalékkal alacsonyabb a 2008 harmadik negyedéves, rekordnak számító 12,68 ezer milliárd dolláros szintnél. Erről árulkodik, hogy a háztartások adósságszolgálati mutatója (az adósságfizetés és az elkölthető jövedelem hányadosa) csupán minimálisan mozog a tavalyi negyedik negyedévben felállított rekordmélyponttól. Ez részben a rekordalacsony kamatoknak, részben a háztartások javuló pénzügyi fegyelmének köszönhető.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A harmadik tényező, mely szerint tovább erősödhet az amerikai gazdaság, az állami és helyi önkormányzatok egyre jobb pénzügyi helyzete. Az elmúlt években az önkormányzatoknak „összébb kellett húzni a nadrágszíjat”, így 2007 óta folyamatosan csökkent ezeknél az intézményeknél az alkalmazotti létszám. Az utóbbi hónapokban viszont már emelkedik a foglalkoztatottak száma, és 2013-ban már összesen 74 ezer fős bővülésről tudtak beszámolni.

Ráadásul ezek a helyi és állami irányító szervezetek már hozzá tudnak járulni az amerikai GDP növekedéséhez, és nem hátráltatják azt, amire az elmúlt években számos alkalommal volt példa.
Nem csak a Calculated Riskblog szakértője, hanem számos elemző is hasonlóan optimistán vélekedik az Egyesült Államok gazdasági kilátásairól. A Goldman Sachs szakemberei szerint az USA gazdasága 2014 első negyedévében 3 százalékkal, azután 3,5 százalékkal növekedhet, mivel a fiskális megszorítások már jóval kevésbé fogják hátráltatni.

A Merrill Lynch-nél pedig úgy vélik, hogy Amerika „felgyógyulása” a 2008-as válságból remekül halad, a kormányzat, a vállalati- és háztartási szektor, valamint a bankok is sikeresen haladnak a hitelleépítés felé. Ez pedig lehetővé teszik a számukra, hogy a növekedésre kezdjenek el fókuszálni. Emiatt jövőre a 3 százalékot is meghaladhatja a gazdasági növekedés.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]