Hetvenszázalékos rezsinövekedés Szedresen

Vágólapra másolva!
A község jelenleg 292 ezer forintot fizet a közvilágítás üzemeltetéséért, jövőre viszont 482 ezret kellene. Az ok: januártól a szolgáltatást az E.ON-csoport egy másik cége végzi, amellyel a községnek új szerződést kell kötnie.
Vágólapra másolva!

A jogszabályi változásoknak megfelelően az úgynevezett hálózati engedélyes társaság (vagyis az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.) jövőre már nem foglalkozik közvilágítással, ezt a feladatot a cégcsoport egy másik tagja, az EH-SZER Kft. végzi majd – írja a Teol.hu.

A szerződést ennek megfelelően a községben december 31-ével felmondták, új szerződést pedig – a 70 százalékkal megemelt díjakon – az EH-SZER Kft.-vel köthet az önkormányzat. Az E.ON-csoport a Tolna megyei lapnak azt mondta, a szolgáltatás ellenértéke sajnos nem maradhatott a 10 évvel ezelőtti szinten.

Kovács János polgármester adalékként azt is elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a település 5,9 millió forintot fizetett korszerűsítésre, de az általuk vásárolt eszközök az E.ON tulajdonába kerültek. A településvezető szerint jogos lenne ezt a tételt a díjak kialakításánál figyelembe venni.

Kovács János szerint nem egyértelmű, hogy mely cégek végezhetik a szolgáltatást, vagyis lehet-e versenyeztetni egyéb társaságokat is az árak csökkentése érdekében. A közvilágítás üzemeltetéséhez ugyanis nem elég a megfelelő hatósági engedély birtokában lenni, hanem az E.ON által kiadott, feszültség alatti munkavégzésre feljogosító igazolás is kell hozzá.