Vágólapra másolva!
Elindultak a szakmai egyeztető fórumok a 2014-2020 között elérhető uniós források felhasználásáról, közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára hangsúlyozta: a források felhasználásának szabályai sok tekintetben kötöttebbek lesznek a jelenleginél, de komoly tervezéssel megteremthetjük a lehetőségét annak, hogy 2020-ig a régió éllovasaivá válhassunk. Hozzátette: a források koncentrációja mellett az egyszerűbb eljárásrend kialakítására törekednek.

A Miniszterelnökség elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium és az NFÜ között szervezett szakmai konzultációt. Kezdetben Budapesten zajlanak az operatív programokra lebontott szakmai egyeztetések, a hónap végén pedig vidéki helyszíneken tartanak konzultációkat. A fórumokon meghatározó szakmai szervezetek, döntéshozók és civil szervezetek egyeztetnek közösen a fejlesztéspolitikai intézményrendszer képviselőivel az uniós források felhasználásáról.

A konzultációsorozatban még novemberben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), az Integrált Közlekedésfejlesztési Program (IKOP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), valamint a Vidékfejlesztési Operatív Program (VP) egyeztetéseire is sor kerül. December közepéig pedig a térségi egyeztetések vidéki programsorozata is lezárul.

A rendezvények során felmerült kérdéseket, igényeket a Miniszterelnökség koordinálásával a szakminisztériumok és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kollégái közösen dolgozzák fel. Az észrevételek beépülhetnek a kormány és az Európai Bizottság tárgyalásaiba, így garantálva, hogy Magyarországon a következő uniós költségvetési ciklus során olyan fejlesztések legyenek, amelyek széleskörű társadalmi támogatottsággal rendelkeznek.

A kormány a magyarországi uniós forrásokat átláthatóan, széles körű egyeztetéseket és konzultációkat követően úgy szeretné felhasználni, hogy a lakosság, és a szakmai képviselők álláspontja egyaránt megjelenjen a megvalósuló fejlesztésekben, közölte az NFÜ.