Szijjártó fellegvárnak látja Magyarországot

Vágólapra másolva!
Sanghajban tárgyal Szijjártó Péter, aki szerint Magyarország az európai autógyártás egyik fellegvára lett az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

A Magyarországra beáramló külföldi működő tőke jelentős emelkedését hangsúlyozta sanghaji tárgyalásain a háromnapos kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter. A magyar–kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Sanghajban nyitó előadást tartott egy nemzetközi befektetési konferencián, majd panelbeszélgetésen vett részt Kim Reynoldsszal, Iowa kormányzóhelyettesével és kínai nagyvállalatok vezetőivel.

Szavai szerint Magyarország vált az európai autógyártás egyik fellegvárává, a kelet-európai régió legnagyobb elektronikai gyártójává és a szolgáltató központok kedvelt helyszínévé. Megerősítette: a nagy termelő vállalatok beruházási és bővítési döntéseinek köszönhetően a külföldi működő tőke összege elérte a GDP 80 százalékát, ezzel Magyarország első helyre lépett Kelet-Európában.

A kormánybiztos, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ellátogatott az egy hónapja működő sanghaji szabadkereskedelmi övezetbe is, amely könnyített feltételeket kínál külföldi vállalatok tevékenységéhez, így fontos szerepet játszhat a magyar–kínai gazdasági együttműködés fejlődésében, tekintettel arra, hogy a magyar–kínai kereskedelmi forgalom 40 százaléka Sanghajon keresztül bonyolódik le.

A sanghaji önkormányzat főtitkárhelyettesével – aki egyben a sanghaji szabadkereskedelmi övezet ügyvezető bizottságának vezérigazgató-helyettese is – folytatott megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy 2012-ben először sikerült magyar többletet elérni a magyar–sanghaji kereskedelemben, e tendencia folytatása érdekében pedig "szoros együttműködésre törekszünk vízgazdálkodási fejlesztések területén".