Brüsszel nem blokkolja tovább a képzési pénzeket

2013.11.13. 15:59

A képzéseket támogató Támop-források is újraindultak, miután nem blokkolja tovább Brüsszel a pénzek kifizetését.

Az Európai Bizottság a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) forrásait is újraindította - írta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A közlemény szerint a héten 94 milliárd forint érkezett az állami számlákra Brüsszelből.

Az Európai Bizottság tizenötből tizenhárom operatív programban leállította idén a kifizetéseket. Ilyenkor a magyar állam kifizeti a pályázóknak a támogatást, de ő maga nem kapja meg az uniós pénzt (a támogatás 85 százalékát). Szeptemberben a legtöbb program újraindult, de a TÁMOP-ot továbbra is blokkolták. Ez a program olyan pályázatokat támogat, amelyekből képzéseket, egészséges életmódra nevelést, nyelvtanulást finanszíroznak.

Az NFÜ szerint Brüsszelnek nem rendszerszintű baja volt, hanem egy-egy pályázat esetén merültek fel aggályai. Nem tetszett például az, amikor a magyar állam a durva túljelentkezést sorsolással oldotta meg.

A szabálytalanságot büntetéssel szokta rendezni a Bizottság, az NFÜ szerint a TÁMOP esetén 3,2 milliárd forint a bírság. A bírság ilyenkor nem azt jelenti, hogy a pénzt elbukja az ország, mert újra ki lehet írni más projektekre. A kérdés most az, hogy ezt a 3,2 milliárdot ki lehet-e még írni úgy, hogy december 31-ig aláírják a szerződéseket is.