Sok kérdést hagyott nyitva a kínai vezetés

Vágólapra másolva!
Véget ért a Kínai Kormányzó Párt négynapos kongresszusa, mely közel sem azt az eredményt hozta, mint amire a piac számított. Az ülés után nyilvánosságra hozott közleményben inkább alapelveket fogalmaztak meg, mely kevés konkrét intézkedést tartalmazott. A szakemberek viszont olyan kérdésekre vártak volna választ, hogy például miként kívánják megfékezni a veszélyes méreteket öltött hitelezést az országban, vagy átalakítják-e a lakosság röghöz kötését támogató politikát. 
Vágólapra másolva!

Kevés a konkrétum

Kedden véget ért a kormányzó Kínai Kommunista Párt négynapos kongresszusa, melyen olyan fajsúlyos kérdésről tanácskoztak a döntéshozók, mint a következő tíz év gazdaságpolitikai irányvonala. A befektetők érthető módon felfokozott izgalommal várták a találkozó végét, és fontos reformok bejelentésére számítottak.

Az ülés végén közzétett közlemény viszont nem teljesen azt hozta, mint amire a piac és a szakértők számítottak. A szakértők első benyomása az volt, hogy milyen kevés információt, konkrét intézkedést tartalmaz a közlemény. A kínai pártvezetés „hoztunk is meg nem is alapon” számos, kevésbé fontos kérdésben hozott döntést, azonban jónéhány fontos témában, mint például a helyi önkormányzatok óriási adósságának a csökkentése nem sok konkrétumot tartalmazott a „kommüniké”. (Ezzel a problémával ebben a cikkben is foglalkoztunk:)

Nem derült ki az sem, hogy a vezetés tesz-e lépéseket az állami tulajdonú vállalatok erős dominanciájának csökkentésére az egyes szektorokban. Továbbá a közlemény alapján nem születtek reformok az egygyermekes családpolitika átalakítására sem, pedig a szakértők számítottak rá. Ugyanakkor erre még sor kerülhet, mivel a szakértők úgy vélik, hogy a hónap végén nyilvánosságra kerülő hosszabb közleményben pontosabb intézkedések fognak szerepelni erre a kérdésre. Vélhetően több családnak fogják megengedni a második gyermek vállalását.

A piacon ezen túl arra számítottak, hogy átalakításra kerül majd a háztartások regisztrációját előíró politika. Kínában a legtöbb közszolgáltatást csak abban a városban vagy tartományban vehetnek igénybe a kínaiak, ahol regisztrálva vannak, ami jelentős gátja a munkaerő szabad áramlásának. Erre viszont szintén nem tartalmazott intézkedéseket a közlemény.

A konkrét reformok hiányának oka vélhetően a pártrendezvény zártkörűségében keresendő, a kínai pártvezetés közel sem arról híres, hogy minél több információt szeret megosztani a közvéleménnyel. A kommünikével kapcsolatban olyan „lózungokat” lehetett olvasni, hogy a közlemény megerősíti a kínai állami tulajdon fontosságát, és, hogy a közszférán kívüli szektorok fejlesztését is támogatni fogják.

Jacob J. Lew amerikai pénzügyminiszter úgy kommentálta a fejleményeket, hogy a közlemény általános kérdésekre adott választ, ugyanakkor jóval piacorientáltabb politika felé mutat. Nagy kérdés, hogy a megfogalmazott alapelveket milyen mértékben tudják majd átültetni a gyakorlatba.

Akkor pontosan miről állapodtak meg?

Hogy néhány konkrétumot említsünk, a vezetés döntött a pénzügyi piacok deregulációjáról, ami az egyik legfajsúlyosabb téma volt az ülésen. A jövőben még meghatározóbb szerepet kívánnak szánni a piacoknak, többek között az erőforrások hatékonyabb elosztása céljából. Hagyni fogják a kamatlábak, energiaárak szabadabb alakulását, tehát kevésbé fogják meghatározni azok alakulását. A kormányzó párt döntött egy olyan bizottság felállításáról, melynek az új irányvonal megvalósítása és folyamatos ellenőrzése lesz a feladata.

A kormány ezen túl elkötelezettségét fejezte ki a környezetszennyezés megfékezése iránt, és megreformálják a jogrendszert az emberi jogok hatékonyabb védelme érdekében. Továbbá lehetővé teszik a földtulajdonosoknak, hogy profitáljanak a földek eladásából.

A befektetők csalódottságát jelzi, hogy a kínai Shanghai Composite részvényindex 1,8 százalékot zuhant ma, és augusztus vége óta nem látott szintre esett vissza. A kínai piac így a leggyengébben teljesítő börzének számított az ázsiai régióban. De a hongkongi Hang Seng index is 1,9 százalékot „zakózott”, leginkább a bankrészvények pocsék teljesítménye miatt.

Shanghai Composite alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hang Seng alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]