Rázva, nem keverve

Vállalkozó vagy? Akkor nagyon sokat tanulhatsz tőle
Vágólapra másolva!
Miben hasonlít egy káefté vezetője James Bondra? Mindenki olyan órát szeretne, mint az övé? Hibátlan ízléssel választja a finom megoldásokat? Bizonyos helyzetekben láthatatlan az autója?
Vágólapra másolva!
Vállalkozó vagy? Akkor nagyon sokat tanulhatsz tőle Forrás: MGM/UA

C + C + C: calm, cool and collected. Az alábbi öt szempont közül ez a kedvencünk. Ez a Bondságra váltott viselkedési tőke második legfontosabb bankkártyája, mindjárt a vodka-martini után. Tulajdonképpen mindhárom jelző a higgadtság rokonfogalma. Arra az éberségre, összeszedettségre, kibillenthetetlen eltökéltségre alapoz, amelyik a lanyha nyugalmat valamiért fanyarul vonzóvá képes varázsolni.

Nem mintha egy magyar vállalkozónak különösebben reális esélye volna arra, hogy kütyüit mindjárt a titkosszolgálat speciális egysége gyártsa le. Még akkor sem, ha a vezetői erények témájában sokat lehetne tanulni egy profi kémtől. Az angolban a network és a net-worth szavakat kábé két hajszál választja el egymástól: az üzleti világban valaki pozíciója annyit ér, amennyit a kapcsolati hálója. Ha nem is szigorúan bizalmas módszerekkel, az információszerzés kulcs.

A háló

Hogyan építünk kapcsolatot? Erővel? Udvariasan? Szikáran? Barátkozva? A Bond-verzió szinergiát keres. Az embernél fontosabb a cél, és ha sikerül közös célt találni, akkor ott magasabb szintek, bátor víziók is szóba jönnek. A motivált lehetséges partnerek keresése közben a bennfenteseket kell megtalálni. Aztán velük a hangot. A megnyerő fellépés nem minden, de kezdetnek jó. A bizalomgerjesztő hanggal öröm beszélgetni, természetesen átvitt értelemben is. És ha a beszélgetőtársunk megérti, miért jó neki, ha segít nekünk, jószerivel már szervezés kérdése a folytatás.

Metakommunikáció

James Bond igazán lenyűgöző társalgó, de az sem utolsó, ahogy az arckifejezésekből olvas. Remélhetőleg egy gyakorlatias és konkrét sikerre törő vállalkozónak nem kell kiélesítenie az érzékeit, hogy időben észrevegye, honnan érkezhet potenciális fenyegetés. Ám egy tárgyaláson a testbeszéd különösen értékes plusz információt tud hordozni. Teljesen egyértelmű, hogy – különösen az első találkozáson – a partner üzleti tevékenysége inkább emlékezetet a sötét lóra, mint a fehér bástyára. Nem is az a cél, hogy furmányosan leleplezzük azt, amit a tárgyalópartner egyelőre nem oszt meg velünk. Csak éppen ne menjünk el amellett, amit magával hoz. És a metakommunikatív reakciói biztosan arra az ügyre vonatkoznak, amelyek, ha minden jól megy, minket is érinteni fognak. A szapora pislogás, a tónusváltás az arcszínben, a háttartás, a kézmozdulatok, a száj apró rángása kellőképpen beszédes lehet. Melyik az a mondat, amelyiknél előrehajol a másik? Mitől kerekedik el a szeme? Mi vezeti finom fejmozdulatra? Mert mindez valahogyan egybevág az értékrendjével és az üzleti alapállásával. Hogy hogyan, azt persze ki kell deríteni. De az első lépés az odafigyelés.

C + C + C

A kiemelt stressztűrés számos munkakörben kifejezetten követelmény. Senkinek nem kedvenc állapota az, ha nyomás alatt tartják, de ha már megválogatni nem teljesen tudjuk ezeket a helyzeteket, legalább erősítsük magunkat abban, amit tehetünk ellene. Mert az már rajtunk múlik, hogyan reagálunk a presszióra, akár a körülményekből adódik, akár a környezetből, például a partnertől érkezik. Ha valaki vagy valami feszültté tesz minket, az nem a mi dolgunk. Hogy mi elő tudjuk-e kapni erre a C + C + C nevű Bond fegyvert, az viszont igen. Egy vezető maradjon összeszedett akkor is, ha legszívesebben felborogatna minden asztalt az irodában. Bár minden alkalmazott független és önálló egyéniség, valamennyire jólesik felnézniük a vezetőre. Ezt pedig lerombolja, ha idegesen kopog a tollal, rázza a lábát az asztal alatt, ha fel-alá járkál. A zilált vezetés kaotikus működéshez vezet. A C + C + C vezetővel is elszaladhat a ló. Első lépésként lehetőleg lélegezzen mélyeket. Aztán folytassa a munkát. Higgadtsága fantasztikus hatással lesz a többiekre is.

Már megint a komfortzóna

Ismétlésnek tűnhet, mert gyakran felvetődik. Talán nem lehet elégszer elmondani. Ugyan a vállalkozónak annyira nem exponált faktor a rizikó a munkájában, mint a kockázati tőkésnek, de elég evidensnek tűnik. Anyagi és etikai téttel a jövő felé fordulni – ez biztosan nem fog menni merészség nélkül. Feszegesse-taszigálja arrébb a határokat. Ugorjon bele olyasmibe, ami a munkájához szükséges bátor döntéseket modellálja. Hogy ez azt jelenti, hogy hétvégente bungee jumpingban képzi tovább magát, vadvizi evezéssel tölti a szabadságát, önismereti csoportba jár, vagy csak salsa-táborokkal dobja fel az életét, tulajdonképpen mindegy. Valamennyiben megtalálható a Bond-faktor. És megerősíti a vállalkozó egy olyan tulajdonságát, amely nagyon jól fog jönni a munkájában.

Penge memória

Hiába tarol az információ-alapú technológia megannyi ága, hiába támogatja egyre több eszköz, hogy minél több adat legyen a kezünkben, a zsebünkben, a tenyerünkben, az összefüggések is egyre bonyolultabbak és szövevényesebbek. Nagyon melegen ajánlott tehát minden elektronikus segítség mellett is élesen, éberen, józan és naprakész állapotban tartani a memóriánkat. Bármi múlhat bármin, ez az igazság persze egyidős az emberiséggel, de a hatások is ezerszer komplexebbek. A vállalkozó nem engedheti meg magának, hogy elfelejtsen egy nevet, egy helyszínt, pláne időpontot, a befolyásos múlt részleteit, mások kapcsolati hálójának releváns csomóit. Használjuk és használjuk ki a képi emlékezetünket, gyakoroljuk azt az ókori szónoki módszert, amely helyszínek vizualizálására épül. Kicsit olyan, mintha egy tervrajzot képzelnénk magunk elé számos helyiséggel, és minden külön térhez hozzárendelnénk valamilyen adatot. Amikor emlékezni kell, szó szerint végigjárjuk az épületet, és a megfelelő szobákból csak felszedegetjük a fontos információt. Könnyű belátni, milyen hasznos módszer ez a titkosszolgálatban, de egy vállalkozásban is. És bár valószínűleg felráz, semmiképp nem kever meg.