A magyar termék címkével ellátott termékeket egy év türelmi idő után kezdték ellenőrizni. A legtöbb esetben nem volt hiba, ahol találtak, gyakran ott magától korrigált a gyártó.

Egyéves türelmi idő után szeptember óta ellenőrzik a magyar termék jelölést használó élelmiszereket. A vizsgált élelmiszerek nagy része megfelelt az előírásoknak - számolt be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Elmondta, hogy szeptember óta összesen 240, a rendelet hatálya alá tartozó terméket vizsgáltak a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági hatóságai. Az ellenőrzések döntő többségénél nem találtak hibát. Szeptemberben és októberben eddig összesen 106 létesítményben végeztek helyszíni ellenőrzést az önkéntes jelölést használók körében, és 103 mintavételes ellenőrzést hajtottak végre - tette hozzá.

Összesen négy magyar termék jelölés esetében tapasztalták az ellenőrök, hogy a vizsgált terméktípus nem csak magyar alapanyagot tartalmazott, de a gyártó már gondoskodott a magyar termék jelölés levételéről, és a rendeletnek megfelelő cseréjéről. Egy esetben a gyártó önként levette a rendelet megjelenése előtt elnyert Magyar Termék Nagydíj védjegyet a terméke csomagolásáról, mert a felhasznált alapanyagok döntő része nem magyar.

A rendelettel bevezetett elnevezésekkel "tisztult a helyzet", a kereskedelmi láncok a termékek egyértelmű megjelölésére törekszenek, de az élelmiszer-feldolgozókkal vannak még gondok - tette hozzá.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. elsőként vállalta, hogy a rendelet előírásainak megfelelő védjegyet kidolgozza és bevezeti, jelenleg több mint 100 gyártócéggel van érvényes licensz szerződése, és 20 cég tanúsítása folyamatban van. A védjegy használatára kétezer termék jogosult, ennek 70 százaléka élelmiszer - mondta. A kormányzat vizsgálja a védjegyhasználat további ösztönzésének lehetőségeit.

Szólt arról is, hogy a rendelet bevezetése óta jelentősen nőtt azoknak a  fogyasztóknak a száma, akik magyar élelmiszert választanak.

Kardeván Endre közlése szerint folytatódik a magasabb minőségi színvonalú élelmiszerekre vonatkozó szabályozások kidolgozása, a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves előállítású élelmiszerekre vonatkozó részletes irányelve várhatóan az idén decemberre készül el. Kötelező lesz a kiváló magyar élelmiszer logó alatt a "magyar termék", a "hazai termék" és a "hazai feldolgozású termék" kiegészítő felirat feltüntetése is, hogy itt is egyértelmű legyen, hogy melyik az a termék, amelynek csak a feldolgozását végzik Magyarországon - mondta.

Kitért arra is, hogy jelentősen növekedett a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyes termékek - azaz a legalább 50 éves múltra visszatekintő tájjellegű élelmiszerek - száma, az idén 12 előállító 16 terméke kapta meg a HÍR-védjegyet, ezzel 114-re emelkedett a számuk.

A magyar termék rendelet szeptember elsején lépett hatályba, egyebek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a "magyar termék", a "hazai termék" és a "hazai feldolgozású termék" jelölés.