Ha ázsiában elkezdenek borozni, az az egész piacot átrendezheti

Az ázsiai borpiac jelentős keresletnövekedése teljesen átrendezheti a borpiaci exportot
Vágólapra másolva!
Az idei hongkongi borexpón, a Hong Kong International Wine & Spirits Fair-en 10 magyar kiállító (6 pincészet és 4 kereskedő) mutatkozott be, amivel a teljes magyar kínálatot lefedték.
Vágólapra másolva!

Hazánk egyébként azóta képviselteti magát a rendezvényen, mióta az ázsiai országban 2008-ban eltörölték az importborokra kivetett extravámot. A hazai cégek ázsiai megjelenését a HITA támogatta.

Kína és Hongkong együttesen jelenleg a hetedik legfontosabb exportpiaca a magyar bornak, de az előző évhez képest elért tavalyi 50%-os exportnövekedés tekintetében hamarosan tovább erősödhet a reláció súlya, amely jelenleg a Lengyelországba irányuló kivitellel van egy szinten. Hongkong ráadásul komoly presztízs-piac is, ami a szakemberek szerint segíthet a távolkelet többi országában is megfelelően pozicionálni a hazai borokat.

A kiállításon bemutatkozó hat pincészet és négy kereskedőcég lefedte a teljes hazai spektrumot: minden borvidék és szinte minden jellegzetes hazai borfajta megjelent a kiállítóknál, a villányi és szekszárdi nagy vörösboroktól az egri csúcsborokig, a somlói juhfarktól a tokaji furmintig.

A hagyományosan vörösborok által dominált ázsiai piacon jelentős az érdeklődés a tokaji aszúk iránt is, de az utóbbi évek robbanásszerű választékbővülésének köszönhetően a fogyasztók érdeklődése és nyitottsága a száraz fehérborok iránt is érezhetően megnőtt.

A közösségi standon a Hivatalnak köszönhetően bemutatkozási lehetőséget kapott a HITA által felajánlott „Az év fiatal borásza” díj 2012. évi nyertese, Árvay Angelika, a tokaji Árvay Pincészet borásza is. A díjon keresztül a HITA a következő borászgeneráció figyelmét kívánja ráirányítani az exportpiacok és a globális piaci szemlélet fontosságára, ezen belül is különösen az Ázsiában tapasztalható hatalmas keresletnövekedésre, mely a következő évtizedekben jelentősen átrendezheti a nemzetközi borkereskedelem irányait.