Vágólapra másolva!
A jövő év első felében választhatja le francia mobilszolgáltató részlegét a Vivendi, melynek eredményeképpen médiatevékenységét kívánja erősíteni a cég. A befektetők a gyorsjelentés mellett a tranzakció hírének is örülnek, amire az árfolyam pattant is egyet.
Vágólapra másolva!

A Vivendi vezetése ígéretet tette arra, hogy 2014 júliusáig leválasztja francia telekommunikációs egységét az SFR-t, amely tulajdonképpen már igen régóta a levegőben lóg. A döntésben kulcsszerepet játszhatott a tegnap piaczárás után közzétett negyedéves gyorsjelentésnek is, melynek tanulsága szerint az SFR bevételei közel 9, míg az amortizáció előtti üzemi eredménye (EBITA) 38 százalékkal esett vissza a július-szeptemberi időszakban a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A második legnagyobb mobilszolgáltatóra komoly nyomást helyez a piacon dúló árháború, melyet anno még a piacra lépő Iliad robbantott ki. A negyedik számú szereplő betörése igen jól sült el versenytársai kárára, másfél év alatt több mint 10 százalékos piaci részesdést hódított el a többi szolgáltatótól, közöttük az SFR-től is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A médiacégnek tehát valamit lépnie kellett az egyre csak gyengélkedő egységgel kapcsolatban, hiszen a befektetők türelme is véges. Ezért gyakorlatig minden szempontból megvizsgálták már a tranzakciót és annak következményeit, amiből végül arra jutottak, hogy semmi akadálya nincs az ügyletnek – fejtette ki a társaság pénzügyi igazgatója.

A Vivendi a lépéssel folytatja a profiltisztítást, melynek eredményeképpen a telekommunikációs tevékenységektől megszabadulva szinte teljes egészében médiacéggé alakul át. A cég fókusza ezzel a zene-, illetve a mozi ipar mellett egyre inkább a kábeltelevíziózásra terelődik át.

A nagytakarítás ékes bizonyítéka, hogy idén az afrikai Maroc Telecom, és az Activision Blizzard játékfejlesztő cégben való részesedésétől is megvált a Vivendi, mintegy 14 milliárd dollár fejében. Ugyanakkor az új stratégiával összhangban lévő akvizícióval sem maradt adós a médiacég. Október végén ugyanis egy hosszú évek óta húzódó ügy végére került pont azzal, hogy megvásárolta a francia Canal Plus kábeltelevíziós társaság kisebbségi csomagját 1 milliárd euró fejében.

A már lezajlott és tervben lévő tranzakciók jócskán átformálják a Vivendit, melyet igen jól szemléltet a 2012-es árbevétel megoszlása is. Amíg a Maroc Telecom és az Activision a bevételek mintegy ötödéért feleltek, addig az SFR kétszer akkora súlyt képviselt, mint előbbiek. A bevétel visszaesését azonban nagyban kompenzálhatja majd az eredmény javulása, melyet akár további értékteremtő felvásárlások is támogathatnak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Csoport szinten jól sült el a negyedév

Összességében azonban jól sikerült a Vivendi negyedéve. 5,3 milliárd euró árbevételével teljesíteni tudta a várakozásokat, míg az éves alapon 15 százalékkal, 403 millió euróra zsugorodó tisztított profit felülmúlta a 386 millió eurós elemzői konszenzust. Ráadásul az SFR kínlódása ellenére a Vivendi menedzsmentje megerősítette a 2013-as üzleti évre vonatkozó korábbi prognózisát.

A befektetők összességében pozitívan értékelték a megjelenteket, aminek eredményeképpen közel 4 százalékot ugrott a mai kereskedés során a Vivendi árfolyama. Ezzel pedig a párizsi CAC 40 index legjobban teljesítő komponensének számít a részvény.

Ráadásul az Investor.hu hasábjain már idejekorán figyelmeztettük az olvasókat a Vivendiben rejlő lehetőségekre. Áprilisi mélyebb szektorelemzésünk óta már több mint 15 százalékkal került feljebb a Vivendi árfolyama. A technikai kép pedig továbbra is kedvező, a hegymenet folytatódásához azonban az árfolyamnak mindenképpen le kellene gyűrnie a 19 eurós ellenállását.

A Vivendi árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu