Vágólapra másolva!
Lehengerlő teljesítményt nyújtott pénteken a sokak által már teljesen leírt JC Penney, feltehetően arra a hírre, hogy több hedge fund is jó alaposan bevásárolt a bajban lévő kiskereskedőből. Ráadásul a hosszabb távú technikai kép is igen kecsegtető, és akár óriási fundamentális fordulatnak is tanúi lehetünk.
Vágólapra másolva!

Brutális ugrással indította a pénteki kereskedést a JC Penney, az egyébként egészen súlyosnak tűnő gondokkal birkózó kiskereskedelmi lánc árfolyama nyitás után nem sokkal már 7 százalékos emelkedést mutatott, aminek jelentős részét a kereskedés későbbi szakaszában is meg tudta őrizni.

A nagy nekibuzdulás mögött egész sok érdekes tényező húzódhat meg. Röviden arról van szó, hogy a JC Penney értékesítése évek óta zsugorodik, több vezérigazgatót is elfogyasztott a cég, de nem sikerült megtalálni az ellenszerét a visszaesésnek. Most viszont úgy tűnik, hogy hosszú idő után ismét bővülhet a legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma, és az eddig csak növekvő veszteség is egyre mérsékeltebb lesz az előttünk álló negyedévekben. (A cégről és a sztoriról olvassa el korábbi elemzésünket!)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Úgy tűnik, nemcsak az Investor.hu figyelmét ragadták meg ezek a folyamatok, hiszen a frissen közzétett jelentések szerint több nagy hedge fund is belemarkolt a JC Penney részvényeibe az elmúlt negyedévben (ahogy írtuk egyébként néhány nagy szereplő már korábban csipegetett a cégből.).

A legnagyobb visszhangot talán a Jana Partners nevű alap bevásárlása kelti, a 7 milliárd dollárt kezelő alap összesen mintegy 4,4 millió dollárnyi részesedést vásárolt a JC Penney-ben. Nem is a pakk mérete lehet a döntő, hanem az, hogy a Jana kifejezetten nagy fordulatokon keresztül menő, sokak által utált cégekbe fektet (így például a JC Penney mellett a News Corp.-ban is tekintélyes részesedést szerzett az alap). Soros György alapja nem változtatott egyébként kifejezetten nagy, mintegy 180 millió dolláros részesedésén.

Valószínűleg részben az alapok vásárlásai miatt lőtt ki a cég árfolyama, még ha maga a nagy talpra állás még nem történt meg a JC Penney-nél. Azt is muszáj hozzátenni, hogy semmi garancia sincs rá, hogy a JC Penney valóban visszatalál a helyes útra, a cég eredménytermelő képessége rendkívül meggyengült, ráadásul igen tekintélyes hitelállománnyal rendelkezik. A JC Penney november 20-án teszi közzé negyedéves gyorsjelentését.

Izgalmas technikai kép

A csikorgóan lassú fundamentális fordulatok ugyanakkor nagyon sokszor lényegesen előbb beárazódnak egy részvénybe, minthogy a pénzügyi beszámolókban is minden kétséget kizáróan testet öltsenek, így könnyen lehet, hogy mire a JC Penney határozottan kijelentheti magáról, hogy sikerült talpra állnia, az árfolyam már bődületes emelkedésen lesz túl.

Erre utal egyébként a kecsegtető technikai kép is, amit a pénteki, durva kitörés csak még inkább megerősít. A részvény ugyanis ezzel egy fordított fej-váll alakzatra emlékeztető formációból lépett ki felfelé, amit a tőzsdei folklór masszív trendfordító alakzatnak tart. A kitörés megnyithatja az utat a 11 dollár körül húzódó csökkenő trendvonalig is, igaz, ehhez az is kellene, hogy át tudja magát verekedni a részvény az 50 napos mozgóátlagon, ami épp a mostani árfolyamszinen húzódik.

A JC Penney árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha távolabbról tekintünk rá a JC Penney-re, a részvény egy tekintélyes szűkülő ékben mozog. Ennek az alakzatnak az a sajátossága, hogy ha már kellően „beszorult” a hegyébe az árfolyam, akkor általában intenzív elmozdulás jön, méghozzá az ékkel ellentétes irányba. Azaz ebben ez esetben az ék elhagyása akár még további drasztikus emelkedést is hozhat.

A JC Penney árfolyama. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az teszi igazán érdekessé a helyzetet, hogy láttunk már ilyen technikai képet: a Hewlett Packard árfolyama szinte ugyanígy festett 2013 elején. Akkor az Investor.hu hasábjain is leírtuk, hogy nagy meginduláshoz készülődhet a HP, a vége pedig 50 százalék feletti emelkedés volt, szinte egy lendülettel. A HP a JC Penney-hez nagyon hasonló, tekintélyes csökkenő ékből lépett akkor ki.

A HP árfolyama (heti) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Sőt, a mélypont környékén szintén nagyon hasonló, fordított fej-váll alakzatot épített 2012 és 2013 fordulóján a HP, ami végül valóban erőteljes trendfordító formációnak bizonyult. A két grafikon hajszálpontosan ugyan nem egyezik, de ezzel együtt is elég látványos párhuzamot mutat a két részvény mozgása. Ha a JC Penney emelkedése nem törik valami miatt gyorsan derékba, az előttünk álló hetekben, hónapokban látványos menetelésre lehet felkészülni.

A HP árfolyama. Forrás: Bloomberg, Investor.hu