A környezeti felelősségvállalás a hét fenntarthatósági fókuszterület egyike. Ezzel az eggyel Magyarországon a vállalatok 62 százaléka kiemelten foglalkozik, miközben a teljes körű átláthatóság csak 26 százalékuknál kap elegendő figyelmet a napi működés során.

Ez derül ki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) saját, nem reprezentatív felméréséből. A felmérés eredményeit összegző közlemény szerint a több mint 40, zömében nagyvállalatot tömörítő szervezet elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az egy éve bemutatott vezetőknek készült ajánlását aláíró szervezetek hogyan látják az abban lefektetett alapelvek megvalósulását. A hét fókuszterület a következő: stratégiai megközelítés, felelős vállalatirányítás, etikus működés, alapértékek tisztelete, környezeti felelősségvállalás, partnerség az érintett és érdekelt felekkel és átlátható működés.

A BCSDH szerint a kiszámíthatatlan hazai gazdasági és szabályozási környezet, a csökkenő források vagy a tulajdonosok növekvő profitelvárásai miatt tapasztalhatjuk azt, hogy a pozitív globális trendeknek csupán a töredéke épül be a hazai vállalatok napi működésébe.

A felmérésből úgy fest, a hazai üzleti szektor legnagyobb számban a környezeti felelősségvállalásra fordít figyelmet. A cégek 44 százaléka szán erőforrásokat a téma stratégiai szintre emelésére és a felelős vállalatirányítási rendszer kiépítésére. Ezt az egyetemes alapértékek tiszteletben tartása követi 41 százalékkal, majd az etikus működés következik, amelyre a hazai cégek csupán 37 százaléka helyez elegendő hangsúlyt. A legkevesebb figyelmet jelenleg a partnerségek kialakítása (31 százalék) és az átlátható működés (26 százalék) kap. Egyre több vállalat ismeri fel ugyanakkor, hogy a fenntartható működés versenytényezővé formálható. „A válság komoly kihívásokat jelentett, aminek következtében a stratégiai prioritások is átrendeződtek. Ugyanakkor ez sok esetben éppen a tudatosodás irányába hat: a vállalatok jobban gazdálkodnak az erőforrásaikkal, felértékelődik az etikus és átlátható működés és az innovatív megoldások keresése. Ez pedig sok esetben kézzelfogható versenyelőnyt biztosít számukra” – emelte ki Salgó István, a BCSDH elnöke a közleményben.