Kifaragják a jövő évi adóinkat

Vágólapra másolva!
Szép, új, sarkalatos adótörvényekről és emelkedő reálbérekről értesülhetünk a héten. Ez várható a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten is ülésezik a parlament, hétfőn fogadhatják el a 2014-es adótörvényeket – ezek egy része „sarkalatos” törvény, az elfogadásukhoz a jelen levő képviselők kétharmadának egyetértése lesz szükséges. Borítékolható, hogy ezzel nem lesz gond. Kétharmados az ugyancsak hétfőn elfogadandó központi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvény néhány pontja is.

Hétfő zsúfolt nap lesz, akkor hozza nyilvánosságra a KSH az építőipari adatot. A két héttel korábbi lakásépítési adat eléggé lehangoló volt, ha ebből indulunk ki, túl sok jót nem várhatunk – persze építeni nem csak lakásokat lehet.

Szerdán közli a KSH a keresetekről szóló statisztikákat is. Sajnálhatja a kormány, hogy jó ideje a KSH nem közli ilyen alkalmakkor a reálbérek alakulását. Így tavaly nem számoltak be időről időre a reálbérek csökkenéséről, viszont idén sem számolnak be azok növekedéséről. Valószínű azonban, hogy az NGM nem lesz rest kiszámolni – elég egyszerű számításról van szó – és közhírré tenni a jelentős reálbér-emelkedési adatot. A csökkenő infláció ugyanis egyre emelkedő reálbért eredményez, amit aligha fog a kormányzati kommunikáció elhallgatni.

E napon érdemes lesz egy pillantást vetnünk az amerikai adatokra is, az inflációra és a kiskereskedelmi adatra, s esetleg a használtlakás-eladásokra. Bármennyire is messze van az Egyesült Államok, meghatározó a szerepe a nemzetközi konjunktúrára, s annak hatása alól sajnos mi sem vonhatjuk ki magunkat – ezért érdekesek ezek az adatok számunkra is.

De talán még érdekesebbek lesznek a sokkal közelebbi, és Magyarországhoz ezer szálon kötődő Németország konjunktúramutatói, a beszerzési menedzserindexek csütörtökön, és pénteken az ifo üzletikörnyezet-index.