Forradalmi változások előtt Kína

Vágólapra másolva!
Lazul az egygyermekes családpolitika, felgyorsul a pénzügyi piacok liberalizációja és a földtulajdonosok jogköre is jelentősen kibővül Kínában. Többek között ez derült ki a Kínai Kommunista Párt által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből, mely a következő évek kínai gazdasági reformjait tartalmazta. A részleteket a piac is díjazta, a kínai és hongkongi részvényindex óriási ugrással reagált a bejelentésekre.
Vágólapra másolva!

Sok kérdésre adtak választ

A múlt héten véget ért ülés után kissé adós maradt a reformokkal kapcsolatos konkrétumokkal a kínai vezető párt, mely pénteken végül pótolta ezt a hiányosságát. A szakértők a részleteket hiányolták a nyilvánosságra hozott reformintézkedésekkel kapcsolatban, és inkább csak alapelveknek tartották a kongresszus utáni jegyzőkönyvben megfogalmazott intézkedéseket.

A kormány pénteken konkretizálta a négynapos kongresszuson megfogalmazottakat, és a jóval részletesebb, 60 pontot tartalmazó közleményből az alábbiak derültek ki:

  • Lazítanak az egygyermekes családpolitikán. Eszerint megengedik a második gyermek vállalását azoknál a családoknál, ahol legalább az egyik szülő egyke. Szakértők szerint a lazítás oka az egyre öregedő kínai társadalom, amin így kívánnak segíteni.
  • A jóléti rendszer reformjának keretében változtatnak a háztartások regisztrációját előíró politikán. Kínában a legtöbb közszolgáltatást csak abban a városban vagy tartományban vehetik igénybe a kínaiak, ahol regisztrálva vannak. Ez jelentős gátja a munkaerő szabad áramlásának, mely most változhat, mivel lazítanak ezeken a szabályokon. A nagyvárosokban (Peking, Shanghai) viszont továbbra is a szigorúbb szabályok maradnak érvényben.
  • Több jogot fognak biztosítani a földtulajdonosoknak, akik nagyobb mértékben fognak részesülni a földek használatából, előnyeiből. Jelenleg minden föld a kínai kormány tulajdonát képezi, és a farmerek csak annak jogát szerzik meg, hogy dolgozhassanak rajtuk. A változtatás szerint a tulajdonosok megkapják a földek értékesítési és birtokjogát is, így jóval érdekeltebbek lesznek annak megfelelő használatában.
  • Felgyorsítják a pénzügyi piacok liberalizációját. Ennek keretében az államnak kisebb, a piacnak nagyobb szerepet kívánnak szánni a gazdasági erőforrások hatékonyabb elosztásában és a piaci árak alakulásában. Hagyni fogják a kamatlábak, energiaárak szabadabb alakulását, tehát kevésbé fogják meghatározni azok alakulását. Ezen túl 2014 elejéig felállítanak egy betétbiztosítási rendszert is.
  • Az állami tulajdonú vállalatoknak nagyobb osztalékot kell majd fizetniük az államnak, hogy így juttassanak vissza nagyobb összegeket az állami tőkéből. A magántársaságoknak pedig nagyobb szerepet kívánnak szánni.

A közleményen túl a kínai vezetők bejelentették, hogy lazítanak az elsődleges részvénykibocsátás kissé igazságtalan (IPO) szabályain is – írja a Wall Street Journal. Kínában, ha egy magán-vállalat kívánt tőzsdére menni, rendkívül hosszadalmas és idegörlő szabályozási folyamaton kell végigmennie, míg egy állami tulajdonú cég jóval gyorsabban véghez tudja vinni az IPO-t.

Az új intézkedésekkel ezen javítanának, és a magáncégeknek is jóval egyszerűbbé tennék az elsődleges részvénykibocsátás folyamatát. Ennek keretében a vállalatoknak jóval több lehetőségük állhat majd rendelkezésre (például a részvényeik különböző tőzsdékre való bevezetése) a forrásszerzésre.

Örülnek a szakértők

Az elemzők már jóval pozitívabban fogadták a részletesebb közleményt, mint annak múlt héten közzétett, általánosabb elődjét. A Capital Economics szerint a mostani közlemény az elmúlt száz év leglenyűgözőbb reformintézkedéseit tartalmazza. A Société Généralé szerint is jó irányba indult el a bejelentett reformokkal Kína. A földtulajdondosoknak biztosított szélesebb jogkör lehetővé teszi majd a helyi önkormányzatok monopóliumának megtörését, és nagyobb jövedelmet biztosíthat a farmereknek.

Az elemzők szerint az intézkedések kiváló bizonyítéka annak, hogy a kínai vezetés liberalizálni kívánja a pénzügyi piacait, és a nemzetközi normákat kívánja alkalmazni az országban.

Ugyanakkor a fő kérdés, hogy a bejelentett intézkedésekből mennyit tud a gyakorlatban is megvalósítani a vezetés, így a munka nagy része még hátravan – teszik hozzá a szakértők. A Bank of America is elismerte a nagyratörő reformterveket, a bankház szakértői viszont kételkednek benne, hogy mindet meg tudja majd valósítani az ország.

Ezzel párhuzamosan Hongkongban is zajlottak az események, a kormány ugyanis bejelentette, hogy aukció keretében osztaná újra a 3G mobilrendszer frekvenciáik harmadát. Így a világ legnagyobb mobilcége, a China Mobile is nagyon nagy eséllyel frekvenciákat szerezhetne a helyi mobilszolgáltatóktól, akiknek 2016-ban fog lejárni a frekvenciahasználati joguk.

A bejelentés emiatt érthető módon nem nyerte el a hongkongi mobilszolgáltatók tetszését, akik szerint az újraosztás jelentős költségekkel járhat a számukra, és a szolgáltatásaik romlásával fog együtt járni. A költségek növekedéséből származó többletterheket pedig a fogyasztókkal fizettethetik meg a szakértők szerint.

A piac egyelőre örül a bejelentett reformoknak, a kínai Shanghai Composite 2,9 százalékot, a hongkongi Hang Seng pedig 2,7 százalékot menetelt ma, amivel az utóbbi kilenc hónapos csúcsot ütött.

Shanghai Composite alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hang Seng alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]