Kína szárnyal, az USA megállíthatatlan

Vágólapra másolva!
Továbbra is történelmi csúcsokat érnek el az amerikai piacok a kedvező hangulatban, ráadásul ma reggel a kínai tőzsdék is magasabb fokozatba kapcsoltak a kedvező bejelentések miatt. A többi tőzsdén ugyanakkor javarészt stagnálás látható, és az európai piacokon sem várható jobb nyitás a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Szárnyal Kína

Szenzációsan teljesítenek ma a kínai piacok, a főbb indexek 2,4-2,6 százalékos pluszokat mutatnak, mivel a pénteken arról határozott a párt, hogy az 1979 óta érvényben lévő születésszabályozáson valamelyest enyhíteni fognak, illetve a gazdasági tervezésben is nagyobb szerepet szánhatnak majd a piacnak. Ezzel megközelítőleg a 90-es évek óta történő legnagyobb gazdasági reformot hajthatják végre, amire a főleg a pénzügyi vállalatok részvényei reagáltak jól.

A többi ázsiai piacon már kevésbé ennyire jó a hangulat, javarészt pénteki záróértékeik közelében ingadoznak a főbb indexek, talán csak a dél-koreai KOSPI tud kicsivel a társai fölé emelkedni.

Már megint történelmi csúcs

Nem hazudtolták meg önmagukat az amerikai tőzsdék sem, pénteken sikerült újabb történelmi csúcsokat felállítani, az S&P 500 már szinte 1800 pontos értéken zárt, míg a Dow Jones a 16 000 pontos értékkel kacérkodik. A befektetők vélhetően egyre inkább pozitívan árazzák Janet Yellen, a Fed legesélyesebb elnökjelöltjének kijelentéseit, mivel Yellen szerint, amíg gazdaság még törékeny, addig védelemre van szüksége, vagyis stimulusra, a QE program folytatására.

A héten tehát akár az 1800 pontig is elszaladhat az S&P 500, érdemes lehet tehát figyelni a makroadatokat is, melyek alaposan befolyásolhatják a részvényindexek teljesítményét. Többek között termelői és fogyasztói árindex, illetve kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok érkeznek majd az USA-ból.

De nem feledkezünk meg a főbb vállalati gyorsjelentésekről sem, főleg a kiskereskedelmi szektoré lesz a főszerep. Ma este piaczárás után a salesforce.com, holnap és holnapután pedig a Best Buy és a JC Penney teszi közzé számait, de lesz még Dollar Tree és Gap gyorsjelentés is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Shanghai Composite index értéke Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az S&P 500 index alakulása (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu