Kirúgták a miniszterelnököt kigúnyoló vezérigazgatót

Vágólapra másolva!
Kirúgták Belgiumban az egyik legnagyobb telekomcég vezérigazgatóját a hétvégén, miután igen vicces, de sértő kijelentést tett a belga miniszterelnökre.
Vágólapra másolva!
  • "Olyan, mint egy kisgyerek, akit csak az érdekel, mikor jön már a Mikulás" - ezt mondta Didier Bellens, a Belgacom vezére a belga miniszterelnökről egy zártkörű üzleti klubtalálkozón.
  • Kirúgták érte.
  • Pedig a miniszterelnök csak a kormány 53,5 százalékos részesedése után jogosan járó osztalékról "érdeklődött".

Az viszont tény, hogy egy tulajdonosnak igenis joga van érdeklődni a részesedése után járó osztalékról, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kormány több mint 180 millió részvénnyel rendelkezik. A Belgacom ráadásul kiváló osztalékpapírrá vált az elmúlt negyedévekben, így közel sem mindegy, hogy a kormány mekkora osztalékra számíthat a költségvetés szempontjából, mivel éves szinten közel 400 millió eurót jelenthet ez a költségvetés számára.

Az európai telekomszektorban ráadásul a legsúlyosabb problémát - legalábbis befektetői szemmel - az jelenti, hogy a cégek egyre-másra voltak kénytelenek visszafogni vagy egyesen felfüggeszteni osztalékfizetésüket. Eközben a Belgacomnál ennek egyelőre semmi nyoma, így érthető, ha a kormány ilyen kiemelt figyelemmel követi az osztalék alakulását.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul így ismét fellángoltak a viták a belga állam Belgacomban lévő részesedésével kapcsolatban. A vallonok és a flamand liberálisok a részesedés csökkentése mellett, míg a flamand szocialisták és kereszténydemokraták annak megtartása mellett kardoskodnak.

Ami a Belgacomot illeti, nos, az árfolyam a hírre nem igazán reagált, mivel Bellens helyét Stefaan De Clerck és Ray Steward, az elnök és pénzügyi vezetők veszik majd át.

A Belgacom árfolyama (Brüsszel) Forrás: Bloomberg, Investor.hu