Patai: Százezrek csatlakozhatnak az árfolyamgáthoz

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség elnöke szerint több tízezer olyan hitelfelvevő is csatlakozhat az árfolyamgáthoz, aki eddig nem fizette a hitelét.
Vágólapra másolva!

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a következő néhány hétben, hónapban "százezres nagyságrendben" csatlakoznak a magyar hitelfelvevők a kibővített árfolyamgáthoz, és köztük több tízezren olyanok is, akik eddig nem fizetők voltak.

Patai Mihály, aki egyben az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) hétfőn tartott bankárreggeli után – amelyen a legnagyobb hazai pénzintézetek vezetői rendszeresen egyeztetnek a jegybank vezetésével – kiemelte: a bankrendszer részéről ígéretet tett arra, hogy az érintett magyar bankok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a parlament döntését sikeresen hajtsák végre.

A bankszövetség elnöke elmondta: a kiterjesztett árfolyamgát mellett szó esett az MNB növekedési hitelprogramjának folytatásáról is. A hitelprogram második fázisa más ritmust követel meg, és megbeszélték, milyen javítási lehetőségek vannak.

A bankárreggelin szó esett az európai uniós bankunióról is – számolt be az elnök. Bár a bankunió az euróval rendelkező országok számára jelent egy új helyzetet, Magyarországnak is foglalkoznia kell ezzel, mert az országban működő külföldi tulajdonú bankok anyabankjai is tagjai lesznek a bankuniónak, és az ott érvényes feltételrendszereknek, követelményeknek Magyarországon is érvényesülniük kell.

Patai Mihály beszámolója szerint Matolcsy György tájékoztatta a bankvezetőket arról, hogy a kormány milyen döntést hoz majd a bankunióhoz való csatlakozásról. A bankok számára az a legfontosabb, hogy mindig legyen lehetőség egy esetleges csatlakozásra és a részvételre, mert a magyar bankok egy része a bankunió tagja lesz – mondta Patai Mihály.